Skip to main content

Έντονη δραστηριότητα των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα με τη Γάζα

REUTERS/Amir Cohen

Εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης.

Έντονη δραστηριότητα των ισραηλινών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη Ασκελόν. «Πολύ περισσότερη από την αντίστοιχη που είχαμε την ίδια ώρα χθες».

«Ακούγονται τα drones παρακολούθησης καθώς και τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροπλάνα που κατευθύνονται προς τη Γάζα», σημειώνει ο Nick Beake, προσθέτοντας ότι συνήθως ακολουθεί μια έκρηξη που ακούγεται σε κάποια απόσταση.

«Βρισκόμαστε περίπου 11 χιλιόμετρα από το σημείο που σηματοδοτεί την αρχή της επικράτειας που ελέγχει η Χαμάς», συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις ενόψει της πλήρους εισβολής που ετοιμάζεται.

«Δεν γνωρίζουμε τη σημασία της αύξησης της αεροπορικής δραστηριότητας στην περιοχή, ούτε μπορούμε να πούμε πότε θα ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση», καταλήγει.

Πάντως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται έτοιμος για την χερσαία επιχείρηση. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, οι δυνάμεις του ετοιμάζονται να υλοποιήσουν «ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης». Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν συντονισμένες ενέργειες από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Σε βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα ακούγεται να ρωτά τους στρατιώτες: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χερσαία επίθεση αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό το Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε για μερικές μέρες «λόγω του συννεφιασμένου ουρανού και της συνακόλουθης δυσκολίας ορατότητας για πιλότους και drones», γράφουν οι New York Times επικαλούμενοι τρεις ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματικούς που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό