Επί χρόνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «περίπλοκη» σχέση με το Κρεμλίνο και διατηρούσε προσωπικές, εγκάρδιες σχέσεις με τον ολοένα και πιο απομονωμένο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι θερμότερες σχέσεις της με τον επίδοξο αντίπαλο του Ισραήλ, το Ιράν, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την προσέγγιση των δύο χωρών, σημειώνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. Οι ηγέτες διατήρησαν επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και ο Νετανιάχου αρνήθηκε ουσιαστικά να παραδώσει βοήθεια ή συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, παρά την πίεση της Δύσης.
Τώρα, μετά τη θανατηφόρα επίθεση από της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν, οι σχέσεις Ισραήλ – Ρωσίας και οι συνομιλίες Νετανιάχου – Πούτιν φαίνεται να έχουν παγώσει. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους σημαντικούς παγκόσμιους ηγέτες που δεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να εκφράσει συλλυπητήρια για τους περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στην επίθεση.
«Ο Πούτιν και ο Νετανιάχου συνήθιζαν να επικοινωνούν συχνά», λέει στη WSJ η Βέρα Μίχλιν, πρώην αξιωματούχος στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και τώρα διευθύντρια εκπαίδευσης στο Sympodium, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η τρέχουσα σιωπή είναι σίγουρα ενδεικτική της ευρύτερης ρωσικής προσέγγισης».
Οι στενές σχέσεις Ρωσίας – Ιράν
Το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ υπογραμμίζει μια μεγαλύτερη τεκτονική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο του στην Ουκρανία. Αναζητώντας όπλα και συμμάχους για να εκτελέσει την αποτυχημένη εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έρχεται ολόενα και πιο κοντά με το Ιράν, ενώ ενισχύει τους δεσμούς της και με αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Μόσχα θεωρείται τώρα ότι θέτει τα θεμέλια για μια στρατηγική σχέση με την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία προμήθευσε χιλιάδες drones αυτοκτονίας Shahed που η Μόσχα χρησιμοποιούσε στην εισβολή στην Ουκρανία για να καταστρέψει τις ουκρανικές υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος. Η Τεχεράνη εξακολουθεί να παρέχει εξαρτήματα στη Μόσχα για να συναρμολογήστε τα drones μέσα στη Ρωσία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει παραδώσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 στην αεροπορία του Ιράν και εξετάζει μια συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στο Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της αεροπορικής δύναμης στη Μέση Ανατολή.
«Η Ρωσία αναζητά έναν εταίρο που μπορεί να παράσχει όπλα, αλλά η αγκαλιά της για το Ιράν καθοδηγείται επίσης από ένα ευρύτερο αντιδυτικό αίσθημα», εξηγεί στη WSJ ο Νικολάι Κοζάνοφ, ειδικός στις ρωσο-ιρανικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ. Η «αγκαλιά», σημειώνει, έχει επεκταθεί στη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν, και η οποία διέπραξε τη σφαγή πάνω από 1.300 Ισραηλινών αμάχων. Τον περασμένο χρόνο, τουλάχιστον δύο αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου μετέβησαν στη Μόσχα για συνομιλίες.
Η «εκτίμηση» της Χαμάς στον Πούτιν
Το Σαββατοκύριακο, η Χαμάς έγραψε ένα μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram επαινώντας τη θέση του Πούτιν για την αυξανόμενη βία. «Εμείς στο Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) εκτιμούμε τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη συνεχιζόμενη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας και την απόρριψή του στην πολιορκία της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία δεν έχει καταγγείλει την επίθεση της Χαμάς. Ο Αντρέι Γκουρούλεφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, σημείωσε την αποτελεσματικότητα της Χαμάς στην υπερνίκηση της ισραηλινής άμυνας και έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούσαν να μάθουν από τις μεθόδους τους και την ισραηλινή απάντηση.
«Τίνος σύμμαχος είναι το Ισραήλ; Των ΗΠΑ », έγραψε ο Γκουρούλεφ. «Τίνος σύμμαχος είναι το Ιράν και ο γύρω του μουσουλμανικός κόσμος; Δικός μας».
Επανάληψη της στάσης της Σοβιετικής Ένωσης
Οι στενότεροι δεσμοί της Μόσχας με το Ιράν, καθώς και οι προσπάθειές της να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με τους Άραβες γείτονες του Ισραήλ, είναι από πολλές απόψεις επανάληψη της στάσης της Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο έναντι του Ισραήλ. Εκείνη την εποχή, η επιθυμία της Σοβιετικής Ένωσης να ανατρέψει τους εταίρους των ΗΠΑ και να διατηρήσει ερείσματα στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου την οδήγησε να εξοπλίσει τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ, οδηγώντας στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ έξι χρόνια αργότερα.
Η Ρωσία υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, που βασίζεται στα σύνορα του Ισραήλ του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει εσωτερικούς λόγους να καλωσορίζει έναν πόλεμο πιο μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας. Με τις ρωσικές προεδρικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο αναζητά μια «εκτροπή» από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά στο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων.