«Κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει να θεωρείται νεκρό» διεμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και δεν μπορείς να πεις μάλλον κάτι πολύ διαφορετικό όταν πρόκειται για τρομοκράτες, που εισέβαλαν στη χώρα σου, σφάγιασαν 1.300 αμάχους, προχώρησαν σε κάθε είδους φρικαλεότητες και άρπαξαν πάνω από 120. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει: «πόλεμος έως ότου εξαφανιστεί από προσώπου Γης η Χαμάς».
Η χερσαία ευρείας κλίμακας επίθεση, που θα σημαίνει σκληρές μάχες σε κάθε δρόμο, πόρτα – πόρτα, με μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, είναι προ των πυλών. Οι προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει. Η επιτυχία της ισραηλινής επέμβασης, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων. Η αριθμητική υπεροχή του ισραηλινού στρατού είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ο αντίπαλος είναι μία ομάδα φανατικών, που αγαπούν τον θάνατο περισσότερο από τη ζωή.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, θα έχει προετοιμαστεί για μια ισραηλινή επίθεση και τη σκληρή δική της απάντηση. Και καθόλου δεν την ενδιαφέρει εάν ο πόλεμος θα έχει θύματα Ισραηλινούς στρατιώτες ή και εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους της Γάζας. Μία τρομοκρατική οργάνωση ποντάρει αντιθέτως στα πολλά αθώα θύματα και την πίεση της κοινής γνώμης.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές θα έχουν ήδη στήσει παντού εκρηκτικούς μηχανισμούς και ενέδρες, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσουν το διαβόητο, εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Γάζας. Τα υπόγεια τούνελ είναι ίσως και το πιο ισχυρό όπλο της Χαμάς.
Οι αριθμοί
Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με στοιχεία του BBC, έχει 169.000 άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες. Το Τελ Αβίβ έχει ήδη κινητοποιήσει επιπλέον 360.000 εφέδρους, ενώ διαθέτει συνολικά 465.000 εφέδρους. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υπολογίζεται ότι αριθμεί 15.000 έως 20.000 «μαχητές», ενώ επιπλέον 6.000 ενόπλους έχει και η αδελφή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.
Ισραήλ – Χαμάς: Τι έχει γίνει στην 1η εβδομάδα ενός σκληρού πολέμου με 2.300 νεκρούς
Τα διδάγματα του 2014
Το 2014, ισραηλινά τάγματα πεζικού υπέστησαν μεγάλες απώλειες από αντιαρματικές νάρκες, ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες, ενώ εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μάχες στη βόρεια Γάζα. Αυτός είναι ένας λόγος που το Ισραήλ ζήτησε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων από το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας.
Το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες του ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, Το ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει την εκστρατεία του χωρίς διεθνή πίεση να αποσυρθεί, αν δούμε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση να εξελίσσεται στη Γάζα.
Ο παράγοντας της ανθρωπιστικής κρίσης
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 1,1 εκατ. έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επικρατεί απόλυτος πανικός και χάος σε μία περιοχή, που βιώνει απόλυτο αποκλεισμό, έχοντας μείνει χωρίς παροχή ρεύματος, καυσίμων, τροφίμων και νερού.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε «κολαστήριο», η Ε.Ε., επισημαίνει ότι το όριο του αναφαίρετου δικαιώματος του Ισραήλ στην άμυνα είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να απαντήσει «αναλογικά».