Skip to main content

Η παλαιστινιακή ελίτ, η VIP κατοχή και ο ηγέτης που ίσως επιβιώσει του «θανάτου» της Παλαιστίνης

Η παλαιστινιακή ελίτ έχει ακόμη και βίλες στην Ιεριχώ

Ποιος είναι ο Χουσεΐν αλ Σεΐχ και γιατί θεωρείται διάδοχος του Αμπάς - Πώς βλέπουν οι Παλαιστίνιοι την ελίτ τους

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Παλαιστίνιος πολιτικός Χουσεΐν αλ Σεΐχ μπήκε σε μια οχυρωμένη αίθουσα συνεδριάσεων στην πανύψηλη έδρα του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Ελάχιστοι Παλαιστίνιοι εισέρχονται στο εσωτερικό «ιερό» του στρατού του Ισραήλ, αλλά, όπως θυμάται ο Σεΐχ, τον υποδέχτηκαν κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και η ηγεσία της μυστικής υπηρεσίας Shin Bet.

Ο Χουσείν Αλ Σείχ είναι τα τελευταία χρόνια ο κύριος μεσολαβητής της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μιλάει άπταιστα Εβραϊκά, φοράει κομψά κοστούμια και είναι υπέρ της συνεργασίας και όχι της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Από φυλακισμένος ακτιβιστής, κύριος διαπραγματευτής

Αν και στα εφηβικά του χρόνια ήταν ακτιβιστής που είχε βρεθεί στη φυλακή, βρέθηκε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να εργάζεται παρασκηνιακά για να αποτρέψει την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, με επικεφαλής τον 86χρονο Μαχμούντ Αμπάς. Αν η Παλαιστινιακή Αρχή μείνει όρθια, ο Χουσεΐν Αλ Σεΐχ θα είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Αμπάς.

«Είναι ο άνθρωπός μας στη Ραμάλα», έλεγε στο Foreign Policy πριν από δύο μήνες ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Πολλοί Παλαιστίνιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η προσέγγισή του απλώς ενίσχυσε το status quo της σύγκρουσης – μια φαινομενικά ατελείωτη κατοχή.

Και ο ίδιος έχει πολλές φορές αναρωτηθεί αν έχει αποτέλεσμα η πολιτική του. Στην επίσκεψή του στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, είπε στους αξιωματούχους που είχε απέναντί του. «Αν δεν υπάρχει εταίρος από την ισραηλινή πλευρά που να πιστεύει στην ειρήνη και σε δύο κράτη για δύο λαούς, προδίδω τα δάκρυα της γιαγιάς μου. Μπορείτε να φανταστείτε τι αισθάνεται ένας συνηθισμένος Παλαιστίνιος, που ζει σε έναν καταυλισμό προσφύγων;»

Τρεις δεκαετίες μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων που δημιούργησαν την Παλαιστινιακή Αρχή, πολλοί Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν πλέον ότι θα γίνει ανεξάρτητο κράτος. Μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το όραμα αυτό ίσως πεθάνει οριστικά.

Η «βρώμικη» δουλειά και η VIP κατοχή

Για πολλούς, ο Σεΐχ είναι ο άνθρωπος που κάνει τη «βρώμικη» δουλειά, φροντίζοντας να σταματάει τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων μέσα στη Δυτική Όχθη, για λογαριασμό του Ισραήλ. Είναι το πρόσωπο της ελίτ της Παλαιστινιακής Αρχής, που βιώνει αυτό που ένας πρώην Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζει στη Δυτική Όχθη χαρακτήρισε στο Foreign Policy «VIP κατοχή».

Ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εισπράττουν υψηλούς μισθούς, διαθέτουν βίλες με φοίνικες στην Ιεριχώ και πραγματοποιούν εκδρομές στην Ευρώπη. Τα παιδιά τους κάνουν πάρτι στη Χάιφα και τη Γιάφα, ισραηλινές πόλεις στις οποίες οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση.

«Η παλαιστινιακή ελίτ ήταν τα τελευταία χρόνια ο πραγματικός ωφελημένος  της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε  στο FP ο Γκάντι αλ-Ράμπι, εξέχων δικηγόρος με έδρα τη Ραμάλα. Αναγνώρισε και εκείνος ότι ο Σεΐχ έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ο επόμενος ηγέτης Παλαιστινιακής Αρχής. Σε μία Παλαιστίνη όμως που μετά τις φρικαλεότητες της Χαμάς ίσως και να έχει «πεθάνει».