Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα: Κάπου 300.000 στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, τα επιχειρησιακά σχέδια, προφανώς έχουν εκπονηθεί, ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται κοντά στις ακτές για να εξουδετερώσει ενδεχόμενη «απάντηση» του Ιράν με πυραύλους κατά της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ. Το ισραηλινό υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο από τις 6 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.
Τα ξημερώματα έληξε και τυπικά το τελεσίγραφο για τον εκτοπισμό 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προς τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Αυτό που έλειπε μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν μόνο η πολιτική έγκριση της χερσαίας εισβολής. «Πρέπει να μπούμε στη Γάζα», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, που κούνησε πάντως το κεφάλι του!
Στα χαρτιά, η Χαμάς δεν έχει πολλά μέσα για να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά επαγγελματικό ισραηλινό στρατό. Όμως ο πόλεμος μέσα σε πόλεις, όπως αυτός που θα μπορούσε να ακολουθήσει στη Γάζα, είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές προκλήσεις.
Ο Τζον Σπένσερ, ειδικός στον πόλεμο πόλης ,στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, τονίζει ότι δεν υπάρχει ιστορική σύγκριση για την επερχόμενη επιχείρηση. Υπάρχει το παράδειγμα της δεύτερης μάχης της Φαλούτζα στο Ιράκ το 2004- αλλά εκεί οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν έξι μήνες προετοιμασίας και το 90% των αμάχων είχε απομακρυνθεί.
Τα στρατιωτικά σχέδια
«Τώρα, όλα εξαρτώνται από το πόσο επικαιροποιημένα και καλά μελετημένα είναι τα επιχειρησιακά σχέδια που έχει στο συρτάρι του το Ισραήλ, εξηγεί στη «Ναυτεμπορική Ελληνας απόστρατος, ανώτατος αξιωματικός. «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς πρόκειται να κάνει τώρα ο ισραηλινός στρατός, γιατί αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικός. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους απαιτούν συνήθως εβδομάδες έως μήνες προετοιμασίας. Πώς πρέπει να προχωρήσουν όταν βρεθούν στη «τσιμεντένια ζούγκλα» της Γάζας ανάμεσα σε άνδρες της Χαμάς και αμέτρητους αμάχους. Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να καθορίσει πόσοι στρατιώτες και πολίτες θα πεθάνουν», τονίζει ο βετεράνος αξιωματικός και προσθέτει: «Χερσαία επέμβαση σημαίνει πρώτα να ισοπεδώσουν τα πάντα με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές. Στη συνέχεια να εξαλείψουν τους ελεύθερους σκοπευτές από υπερυψωμένα σημεία, πριν μπουν τα βαριά τεθωρακισμένα Namer και Achzarit ,ειδικά για εξουδετέρωση του «αντάρτικου πόλεων». Και φυσικά, θα ακολουθήσουν οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό».
Η χερσαία εισβολή του 2014
Ο απόστρατος αξιωματικός υπενθυμίζει μάλιστα στη «Ναυτεμπορική» ότι η τελευταία ευρεία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το 2014, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέπτυξαν 12 ταξιαρχίες (μεταξύ 3.000 και 5.000 στρατιωτών η καθεμία).
Όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν στη συνοικία Σουζάιγια, η Χαμάς είχε στήσει πολλαπλές ενέδρες και οι ισραηλινές φάλαγγες κόλλησαν. Ακολούθησε ένα χαλάζι όλμων και αντιαρματικών βλημάτων. Χρειάστηκε να παρέμβει η Πολεμική Αεροπορία για να ισοπεδώσει τις γύρω περιοχές και να συνεχίσουν οι στρατιώτες την επιχείρηση. Η ανώτατη Ισραηλινή διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς για να καταστείλει την αντίσταση των ανδρών της Χαμάς». Οι μάχες κράτησαν 50 ημέρες μάχης, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 34.000 βλήματα πυροβολικού και τελείωσαν με κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε 2.200 ανθρώπους.
Αλλαγή καθεστώτος στη Γάζα
Οι ίδιοι οι διοικητές του Τσαχάλ-του ισραηλινού στρατού -προειδοποιούν ότι η Γάζα πρόκειται να αλλάξει για πάντα. «Φαίνεται ότι ο στρατός προετοιμάζεται για μια αλλαγή κατάστασης στη Γάζα για να εξουδετερώσει τη Χαμάς, μια για πάντα», λέει ο Ρομπ Γκέιστ Πίνφολντ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ντέραμ , στη Βρετανία και συγγραφέας του βιβλίου «Ισραηλινές κατοχές και αποχωρήσεις», στο οποίο αναλύει τις μέχρι τώρα χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα. Το Ισραήλ « ξαναγράφει πάντως την πολιτική ασφαλείας του τη στιγμή που μιλάμε», λέει ο Πίνφορντ.
Υπάρχει πάντως ένας κατάλογος στόχων της Χαμάς που θέλει να εξαλείψει ο Ισραηλινός Στρατός. Ενας κατάλογος που συντάχθηκε με εσωτερικούς πληροφοριοδότες και δεδομένα που συλλέγονται από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Όταν το Ισραήλ έχει επιτεθεί στη Γάζα σε προηγούμενες περιπτώσεις, βομβάρδισε νοσοκομεία, σχολεία των Ηνωμένων Εθνών, ασθενοφόρα… Αλλά, αυτό που πρόκειται να συμβεί δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Οι δολοφονίες αμάχων από την πλευρά της Χαμάς έχει καταργήσει τους «κανόνες εμπλοκής» που εφάρμοσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σε προηγούμενες περιπτώσεις. «Τώρα, όλες αυτές οι σκέψεις έρχονται στη δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η ζημιά στη Χαμάς», λέει ο καθηγητής Πινφορντ.
Η τύχη των ομήρων
Τι θα γίνει όμως με τους 100-150 ομήρους που έχει απαγάγει η Χαμάς για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες; «Ο στρατός έχει ήδη υποδείξει ότι θα λειτουργήσει υποθέτοντας ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν πολλά για αυτούς, επειδή δεν ξέρουν πού βρίσκονται», λέει ο βρετανός καθηγητής. «Αυτό είναι όμως το χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ» λέει ο Ελληνας στρατιωτικός. «Ο μόνος λόγος που δεν το έκαναν νωρίτερα οι Ισραηλινοί είναι επειδή ξέρουν ότι όχι μόνο θα έχουν πολλά θύματα και μεταξύ των ομήρων, αλλά πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα στη Γάζα, μετά την εξάλειψη της Χαμάς. Θα καταλάβουν οι Ισραηλινοί τη Λωρίδα επ` αόριστον, 17 χρόνια μετά την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων τους; Θα εγκαταστήσουν ένα καθεστώς μαριονέτας; « Από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί πάντως έμαθαν ότι αυτό δεν λειτουργεί», εξηγεί ο πολύπειρος ο Έλληνας στρατιωτικός.
Σε κάθε περίπτωση, η κατοχή της Γάζας μέχρι το 2005 ήταν ένα διαρκές πολιτικό και στρατιωτικό πρόβλημα για το Ισραήλ. Σήμερα, δεν υπάρχει επίσης σαφής πολιτικός εταίρος από την παλαιστινιακή πλευρά που θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο μιας κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας μετά από μια πιθανή αποδυνάμωση της Χαμάς.