Skip to main content

Ισραήλ: Τα τέσσερα σενάρια στο μυαλό του Νετανιάχου-«Ο πραγματικός του στόχος δεν είναι η Γάζα»

REUTERS/Mohammed Salem

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα στο Κατάρ, Σουλτάν Μπαράκατ.

«Έρχονται δύσκολες μέρες» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού του του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο κοινοβούλιο, κατά την ορκωμοσία του νέου του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη κατάστασης πολέμου στη χώρα.

Ενώ περιμένουμε να δούμε αν, πότε και πώς θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, στο μυαλό του Νετανιάχου υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια, εκτιμάει ο Σουλτάν Μπαράκατ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα στο Κατάρ.

«Το νούμερο ένα θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία (της Γάζας) σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την αιμοδιψή θέληση για εκδίκηση, αλλά στη συνέχεια διακινδυνεύει να ξεσηκώσει τη διεθνή κοινή γνώμη».

«Η δεύτερη πιθανότητα είναι να καταλήξει σε χερσαίο πόλεμο στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλύτερα ότι ο στρατός τους δεν είναι καλός στον αστικό πόλεμο, επομένως και πάλι θα καταλήξουν με πολλά θύματα. Ακόμα χειρότερα για τον ίδιο (τον Νετανιάχου), είναι το γεγονός ότι θα καταλήξει να έχει την ευθύνη της διαχείρισης της Γάζας».

«Το τρίτο – που νομίζω ότι παίζει πραγματικά στο μυαλό του – είναι απλώς να προσπαθήσει να κάνει αυτήν την κατάσταση να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για να πετύχει τον πραγματικό του στόχο. Ο πραγματικός του στόχος δεν είναι η Γάζα. Είναι η Δυτική Όχθη. Η προσοχή της κυβέρνησής του είναι στραμμένη στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης».

«Και τέλος, νομίζω ότι το χειρότερο θα ήταν να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς με την ελπίδα ότι οι Παλαιστίνιοι απλώς θα μαζέψουν τα πράγματά τους και θα φύγουν. Όπως βλέπουμε σήμερα υπάρχουν εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και είναι πολύ πιθανό κάποιες οντότητες να δημιουργήσουν στρατόπεδα πέρα ​​από τα σύνορα στην Αίγυπτο, κάτι που θα ικανοποιεί τον στόχο του να απωθήσει τον πληθυσμό».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό