Skip to main content

Ισραήλ: Θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα- «Απομακρυνθείτε και μην πλησιάζετε τον φράχτη»

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στα συντρίμμια στο Καν Γιούνις – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Επιβεβαιώνει το τελεσίγραφο προς τους κατοίκους της Γάζας ο ισραηλινός στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες στην πόλη της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκκενωθούν προς το Νότο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το τελεσίγραφο που έκανε νωρίτερα γνωστό ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο, ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός που ζει βόρεια της Γάζας θα πρέπει να μετεγκατασταθεί στη νότια Γάζα τις επόμενες 24 ώρες.

Το Reuters αναφέρει ότι ο πληθυσμός της πόλης της Γάζας είναι ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Το Al Jazeera εκτιμάει ότι είναι 700.000 άνθρωποι.

Το Ισραήλ αναφέρει πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων. «Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε προς το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει o ισραηλινός στρατός:

  • Θα πραγματοποιήσει σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.
  • Θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους αμάχους.
  • Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας.
  • Οι κατοίκοι της πόλης της Γάζας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόνο όταν υπάρξει νέα ανακοίνωση που θα τους επιτρέπει να το κάνουν.
  • Οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να πλησιάζουν την περιοχή του φράχτη με το Ισραήλ.

Πάντως ο ΟΗΕ κάλεσε να ακυρωθεί η εντολή, εκτιμώντας ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».  «Η αντίδραση του ΟΗΕ στην έγκαιρη προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας είναι επαίσχυντη», απάντησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό