Skip to main content

Σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ: Επικοινωνία των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν

Ακλόνητη η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού- Βέλη για την στάση των ΗΠΑ από το Ιράν.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ντε φάκτο ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε συνομιλία για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τον πρόεδρο του Ιράν. Ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που εξομάλυναν τις σχέσεις τους νωρίτερα φέτος.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Εμπραχίμ Ραΐσι, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «υπογράμμισε την ακλόνητη στάση του Βασιλείου για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού» και την υποστήριξη της ειρήνης, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ενότητα του ισλαμικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «θεωρούν αιτία της καταστροφικής αστάθειας τα εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος και το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονται σε αντιπαράθεση από την επανάσταση του Ιράν το 1979, εν μέρει για τον ρόλο του Ιράν στη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων, όπως η Χαμάς, αλλά συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι το Ιράν είχε αντιταχθεί στα σχέδια του Σαουδάραβα πρίγκιπα να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ, σχέδια που «κόλλησαν» λόγω της κατάστασης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη Σαουδική Αραβία καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και παροτρύνουν τους εταίρους στην περιοχή να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους αφενός για να πείσουν τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις και να απελευθερώσει ομήρους, αφετέρου για να πείσουν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μείνουν έξω από τη σύγκρουση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθ’ οδόν για το Ισραήλ.

Ο Σαουδάραβας ηγέτης πιθανότατα πίστευε ότι ήταν κατάλληλη στιγμή για να εμπλακεί με τους Ιρανούς, ιδιαίτερα δεδομένης της διπλωματικής χαλάρωσης που ανακοίνωσαν τα δύο έθνη νωρίτερα φέτος, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις