Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ενώ ήδη εγγράφεται αριθμός – ρεκόρ των κατοίκων του εξωτερικού.
Στις δημοσκοπήσεις οι κυβερνώντες εθνικιστές στην Πολωνία προηγούνται στην προτίμηση ψήφου, αλλά η μάχη αναμένεται να δοθεί «στήθος με στήθος».
Το εθνικιστικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) και οι σύμμαχοί του– Κυρίαρχη Πολωνία και Ρεπουμπλικάνοι, γνωστοί ως Ενωμένη Δεξιά–εμφανίζονται να λαμβάνουν 33,8% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας United Surveys που διεξήχθη για λογαριασμό της ιστοσελίδας Wirtualna Polska.
Ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, η Πλατφόρμα Πολιτών (KO) ή PO του γνώριμου Ντόναλντ Τουσκ, συγκεντρώνει 28,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Αριστερά 10,2%, ο Τρίτος Δρόμος 9,4% και η ακροδεξιά Συνομοσπονδία 8,4%.
Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει πει πως το PiS μπορεί να σκοπεύει να βγάλει την Πολωνία από την Ε.Ε., κάτι που το κόμμα αρνείται, και έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές κρίσιμες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών. Άλλωστε υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις όταν στη χώρα απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις.
Ο Τουσκ έχει υποσχεθεί ακόμη να «απελευθερώσει» τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τις πολιτιστικές δραστηριότητες από τους περιορισμούς και τη λογοκρισία. Επίσης η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι ελέγχει πλήρως τη δικαιοσύνη.
Το PiS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να κρατήσει μακριά τους μετανάστες από την Πολωνία, λέγοντας πως το θέμα είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια, και να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα προς τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους.
Δύο παραιτήσεις στρατηγών
Εν τω μεταξύ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας παραιτήθηκαν την Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Οι δύο διοικητές δεν διευκρίνισαν τους λόγους της παραίτησής τους, ενώ τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε σύγκρουση με τον υπουργό Άμυνας.
«Ο στρατηγός Ραϊμούντ Αντρέιστσακ υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή του από τη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου», δήλωσε η εκπρόσωπός του συνταγματάρχης Γιοάνα Κλέισμιτ. «Όπως κάθε στρατιώτης, έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογήσει την απόφασή του», πρόσθεσε.
Ο αρχηγός επιχειρήσεων, ο στρατηγός Τόμας Πιοτρόφσκι, παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι δύο αξιωματικοί που βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις από το 2018, αποφάσισαν να αποχωρήσουν έπειτα από μακρά διένεξη με τον υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ και αντιτάσσονταν στις προσπάθειες εμπλοκής του στρατού στην προεκλογική εκστρατεία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στους κόλπους των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και χρόνια.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των δύο στρατιωτικών, η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας.
Γίνεται «πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο πολωνικός στρατός διαλύεται. Οι ενέργειες του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (κυβερνών PiS) μας αφήνουν χωρίς άμυνα κατά την μεγαλύτερη κρίση», δήλωσε ο Κριστόφ Γκαουκόφσκι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Η Βαρσοβία ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας, ενώ παραμένει σημαντική χώρα για την μεταφορά δυτικών όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών στο Κίεβο.
naftemporiki.gr