Skip to main content

Οι όμηροι της Χαμάς: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που άρπαξε από το Ισραήλ

Επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ – REUTERS/Ronen Zvulun

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι όμηροι κρατούνται σε «ασφαλή σημεία και σήραγγες» εντός της Γάζας

Περίπου 150 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ισραηλινοί, αλλά και υπήκοοι άλλων χωρών, παραμένουν αιχμάλωτοι από το Σάββατο, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση στο Ισράηλ.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι όμηροι κρατούνται σε «ασφαλή σημεία και σήραγγες» εντός της Γάζας.

Απείλησε, δε, ότι θα σκοτώσει ομήρους, εάν το Ισραήλ βομβαρδίσει χωρίς προειδοποίηση σπίτια αμάχων στη Γάζα.

Σε δημοσίευμά του, το BBC περιγράφει τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν απαχθεί. Μεταξύ άλλων, όμηροι κρατούνται 12 παιδιά και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι άνω των 60 ετών.

Ισραήλ: Χωρίς νερό, ρεύμα και καύσιμα η Γάζα μέχρι η Χαμάς να επιστρέψει τους ομήρους

Ο Dror Or, η σύζυγός του Yonat, ο 15χρονος γιος τους Noam και η 13χρονη κόρη τους Alma εθεάθησαν από έναν γείτονα έξω από το σπίτι τους στο κιμπούτς Μπεέρι, κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Χαμάς. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επαφή μαζί τους, σύμφωνα με συγγενικά τους πρόσωπα.

Η 84χρονη Ditza Heiman εθεάθη από μια γειτόνισσα στο κιμπούτς Νιζ Ορ να απομακρύνεται από ένοπλους της Χαμάς.

Η 36χρονη Jordan Roman-Gat, Γερμανοϊσραηλινή υπήκοος, απήχθη με τον σύζυγο της Alon και το 3 ετών παιδί τους Gefen από τη Χαμάς από το κιμπούτς Μπεέρι. Δραπέτευσαν όταν το αυτοκίνητο που τους μετέφερε σταμάτησε για λίγο, αλλά η 36χρονη χωρίστηκε από τα άλλα μέλη της οικογένειάς της και συγγενείς της εκφράζουν φόβους ότι πιθανώς συνελήφθη ξανά.

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η εγγονή της Adva εντόπισε βίντεο με τη μεταφορά της στη Γάζα, ενώ ήταν περικυκλωμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

Facebook

Ο Hersh Goldberg-Polin, 23 ετών από την Καλιφόρνια, εθεάθη από μάρτυρες να φορτώνεται σε φορτηγό από μαχητές της Χαμάς, είπε η οικογένειά του στους Los Angeles Times. Ήταν σοβαρά τραυματισμένος και αναίσθητος, σύμφωνα με μαρτυρίες. Το τελευταίο σήμα από το κινητό του τηλέφωνο ήταν στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι Shiri, Yarden, Ariel και Kfir Bibas πιστεύεται ότι απήχθησαν από κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν και στο οποίο η Shiri ήταν νηπιαγωγός. Η Shiri εμφανίζεται σε φωτογραφία να κρατά την Ariel, ηλικίας 3 ετών, και τον 9 μηνών Kfir, ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς.

Telegram

Ο Yossi και η Margit Silberman, οι γονείς της Shiri, αγνοούνται επίσης και πιστεύεται ότι είναι αιχμάλωτοι.

Η Dr Shoshan Haran, ο σύζυγός της Avshal Haran, η κόρη τους Adi Shoham, ο σύντροφός της Tal Shoham και τα παιδιά τους, Naveh και Yahel, απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Μπάρι, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fair Planet.

Η Carmella και ο Noya Dan με τους Ofer, Erez και Sahar Calderon πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Νιζ Ορ, ένα κιμπούτς δίπλα στη Γάζα. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τη 12χρονη Έρεζ να μεταφέρεται από ένοπλους προς τη Γάζα, όπως ανέφερε συγγενής τους στο BBC, ο οποίος είπε επίσης εξέφρασε φόβους για την υγεία της 80χρονης Καρμέλα χωρίς τα φάρμακά της.

Η Judith Tai Raanan και η 17χρονη Natalie Raanan, μητέρα και κόρη από το Ιλινόις των ΗΠΑ, επισκέπτονταν συγγενείς στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν σημειώθηκε η επίθεση της Χαμάς. Ένας γείτονας είπε στην οικογένεια ότι είδαν μαχητές της Χαμάς να αρπάζουν τη μητέρα και την κόρη από το σπίτι.

Οι γονείς της Sharone Lifschitz -καλλιτέχνιδας με έδρα το Λονδίνο- πιστεύεται ότι απήχθησαν από το κιμπούτς Νιζ Ορ, περίπου 400 μέτρα από τα σύνορα με τη Γάζα. Η κ. Lifschitz ανέφερε ότι ο πατέρας της μιλάει αραβικά και ως συνταξιούχους, μετέφερε Παλαιστίνιους που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Η Ada Sagi, 74 ετών, πιστεύεται επίσης ότι απήχθη από το σπίτι της στο Νιζ Ορ. Ο γιος της, Noar, είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν κηλίδες αίματος, αλλά κανένα σημάδι από τη μητέρα του και ότι δεν ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μικρή κοινότητα.

Οι Doron, Raz και Aviv Asher συνελήφθησαν αιχμάλωτοι ενώ έμεναν με συγγενείς κοντά στα σύνορα της Γάζας. Ο σύζυγος, Yoni, είδε ένα βίντεο με τη γυναίκα και τις κόρες του, ηλικίας 5 και 3 ετών, να φορτώνονται σε ένα φορτηγό με άλλους ομήρους. Εντόπισε επίσης το κινητό της τηλέφωνο στη Γάζα.

Η Shani Louk από τη Γερμανία βρισκόταν στο φεστιβάλ μουσικής κοντά στα σύνορα της Γάζας, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στην περιοχή. Η μητέρα της, Ricarda, είπε ότι είδε βίντεο της Shani και αργότερα ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες ότι η Shani ήταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα, έπειτα από τραυματισμό στο κεφάλι.

SHANI LOUK/ INSTAGRAM

H Noa Argamani, Ισραηλινή κινεζικής καταγωγής, απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Βίντεο δείχνει την 25χρονη πάνω σε μοτοσικλέτα μελών της Χαμάς, ουρλιάζοντας: «Μη με σκοτώσετε».

Ο Sagui Dekel-Chen, Αμερικανοϊσραηλινός πολίτης, αγνοείται μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Νιζ Ορ, δήλωσε ο πατέρας στο BBC.

Ο Anucha Angkaew, Ταϊλανδός υπήκοος που εργαζόταν σε φάρμα αβοκάντο επί σχεδόν δύο χρόνια, εθεάθη σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Η σύζυγός του, Wanida Maarsa, τον αναγνώρισε στο BBC Thai.

Το ζευγάρι Boonthom Phankhong και Nattawaree «Yo» Moonkan εργάζονταν σε εργοστάσιο συσκευασίας μανιταριών κοντά στη Γάζα όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε αυτό.

Επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ: Ποιες χώρες θρηνούν θύματα – Πόσοι ξένοι υπήκοοι αγνοούνται

Ο O-wat Suriyasri εμφανίζεται με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη δίπλα σε μέλη της Χαμάς, σε φωτογραφία που έστειλε ένας συνάδελφός του στην οικογένειά του, σύμφωνα με αναφορές της ταϊλανδικής τηλεόρασης. Η σύζυγος και το παιδί του μένουν στην Ταϊλάνδη.

Ο Manee Jirachat, ο οποίος ταξίδεψε στο Ισραήλ για δουλειά πριν από τέσσερα χρόνια, συνελήφθη από μέλη της Χαμάς μαζί με άλλους πέντε εργάτες, σύμφωνα με την ταϊλανδική τηλεόραση.

Οι Natthaporn Onkaew, Komkrit Chombua, Parinya Taemklang, Pattanayuth Tonsokri, Kiattisak «Top» Patee και Pongtorn κατονομάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ως όμηροι. Η Ταϊλάνδη είπε ότι 14 υπήκοοί της κρατούνται αιχμάλωτοι.