Ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίτσο εξασφάλισε την υποστήριξη δύο κομμάτων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με στόχο να υπάρξει νέα κυβέρνηση εντός του μήνα.
Το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία») του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Βρισκόταν σε αναζήτηση συμμάχων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που έκλεισε μετά το «ναι» που κέρδισε από το κεντροαριστερό HLAS (Φωνή) και το Σλοβακικό Εθνικιστικό Κόμμα.
Η τρικομματική κυβερνητική συμμαχία θα ελέγχει 79 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών της Σλοβακίας.
Μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα υποβληθεί στην πρόεδρο της χώρας Ζουζάνα Καπούτοβα.
Ο Φίτσο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αναλάβει εγκαίρως τα καθήκοντά του για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 26-27 Οκτωβρίου.
Η επιστροφή του πάντως στην εξουσία μιας χώρας που είναι κράτος μέλος της ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να αποτελέσει απειλή στην ενιαία στάση της ΕΕ σχετικά με την Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που συνεχίζεται ο πόλεμος και ενώ η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κινδυνεύει να αποσπάσει πόρους και προσοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φίτσο έχει δεσμευτεί να αναστείλει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει κριτική εις βάρος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Έτσι θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ανατρεπτική δύναμη μαζί με την Ουγγαρία υπό τον Βίκτορ Όρμπαν, που είναι επίσης σύμμαχός του.
Ποιος είναι ο Φίτσο
Λαϊκιστής που διοίκησε τη Σλοβακία για 10 χρόνια, για τρεις θητείες, πριν παραιτηθεί το 2018, ο Φίτσο έχει αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ σε διάφορα πεδία, από τη Ρωσία μέχρι το κλίμα και τη μετανάστευση.
Το 2018 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ. Η δολοφονία του Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς μεταξύ της ελίτ της χώρας αλλά και ανθρώπων που συνδέονταν άμεσα με τον Φίτσο και το κόμμα του, και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις και τελικά την παραίτηση και την επόμενη εκλογική του ήττα.
«Η προστασία των πολιτών από την παράνομη μετανάστευση είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και προτεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε την Τετάρτη ο Φίτσο, επιστρέφοντας παράλληλα στη ρητορική που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ και δίνοντας την υπόσχεση για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Αν και έδινε την εντύπωση του ρεαλιστή κατά τις προηγούμενες θητείες του ως πρωθυπουργός, η ρητορική του στην προεκλογική εκστρατεία έγινε πιο ριζοσπαστική, εξαπολώντας επιθέσεις κατά της Καπούτοβα, την οποία κατηγορόησε ότι δρα ως «Αμερικανός πράκτορας».
Παίρνοντας το παράδειγμα του Όρμπαν, ο Φίτσο έχει δεσμευτεί για μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και την ειδική εισαγγελία της Σλοβακίας. Έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.