Skip to main content

Ερντογάν: «Βέλη» κατά του Ισραήλ – «Συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος»

Murat Cetinmuhurdar/PPO/REUTERS

Τις «επονείδιστες μεθόδους» του ισραηλινού στρατού κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος

Το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται «ως κράτος» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας τις «επονείδιστες μεθόδους» του ισραηλινού στρατού, με φόντο τις ισραηλινές επιδρομές, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

«Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Όπως υποστήριξε «το να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους».

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο «οργάνωση» όταν αναφέρεται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους συμμάχους της στη Δύση.

«Πιστεύουμε πως ο πόλεμος πρέπει να έχει μια ηθική και πως οι δύο πλευρές οφείλουν να τη σέβονται. Δυστυχώς, αυτή η αρχή παραβιάζεται σοβαρά στο Ισραήλ και στη Γάζα», είπε, καταγγέλλοντας τις «δολοφονίες αμάχων στο ισραηλινό έδαφος» καθώς και «την τυφλή σφαγή αθώων στη Γάζα που υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς».

«Είναι σφαγή»

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος AK στο κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με «σφαγή». Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να μην παίρνει «τυφλά» το μέρος της μίας πλευράς. «Κάνουμε έκκληση στις χώρες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στις άλλες περιοχές να πάρουν μια θέση ανάμεσα στα μέρη που θα είναι δίκαιη, αμερόληπτη, και στη βάση ανθρωπιστικών ισορροπιών. Όλοι θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες που θα τιμωρήσουν συνολικά τον παλαιστινιακό λαό, όπως η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία, που έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στο παρελθόν και έχει φιλοξενήσει στελέχη της Χαμάς, εργάζεται για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ έπειτα από χρόνια έχθρας. Αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Με την Άγκυρα να προσφέρεται να μεσολαβήσει, ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με περιφερειακές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους. Ωστόσο η πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.