Skip to main content

Το υπόγειο νοσοκομείο του Ισραήλ ετοιμάζεται για την Χεζμπολάχ και τα «αποτελεσματικά όπλα τρόμου»

Ανησυχία για επιθέσεις στο Ισραήλ από τα βόρεια σύνορά του.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά της Χαμάς στη Γάζα, το μεγαλύτερο υπόγειο νοσοκομείο στον κόσμο, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, σπεύδει να προετοιμαστεί για ένα πιθανό δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο λόγος για το Rambam Health Care Campus στη Χάιφα, το οποίο ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για να μεταφέρει τις δραστηριότητές της αλλά και τους ασθενείς, τα μέλη των οικογενειών τους και το προσωπικό, αρκετά μέτρα κάτω από τη γη σε ένα χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της ανησυχίας για επιθέσεις στο Ισραήλ από τα βόρεια σύνορά του, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου μιλώντας στο Newsweek. «Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα άλλο μέτωπο στο βορρά», δήλωσε την Τρίτη ο καθηγητής Μίκι Χάλμπερταλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας του υπόγειου νοσοκομείου Sammy Ofer Fortified.

«Το πιο ανησυχητικό είναι να ξεκινήσει άλλη μία αντιπαράθεσης στο βορρά με τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε. Η Χαμάς είναι απίθανο να είναι σε θέση να εξαπολύσει σημαντικές επιθέσεις με ρουκέτες από το νότο μέχρι τη Χάιφα, είπε ο Χάλμπερταλ. Η κύρια ανησυχία επομένως για το νοσοκομείο είναι η γειτνίασή του με τον Λίβανο και οι πιθανές συνέπειες μιας επίθεσης από της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η ανησυχία του δεν είναι αβάσιμη. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε σε αμφισβητούμενη περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Ακολούθησαν και άλλα περιστατικά με ανταλλαγή πυρών.

«Η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οργάνωση στον κόσμο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ θεωρείται καλύτερα εξοπλισμένη ομάδα. Ενώ η Χαμάς έχει, σε γενικές γραμμές, έναν αριθμό απαρχαιωμένων ρουκετών, η Χεζμπολάχ έχει πρόσβαση σε πιο εξελιγμένα όπλα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για το Ισραήλ.

Υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, η Χεζμπολάχ είναι «η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οργάνωση στον κόσμο», όπως το έχει θέσει το αμερικανικό think tank Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών. Οπλισμένοι με μικρούς, μη κατευθυνόμενους πυραύλους εδάφους-εδάφους, ο «απολύτως μεγάλος αριθμός» που διαθέτει η Χεζμπολάχ «τους καθιστά αποτελεσματικά όπλα τρόμου», ανέφερε το 2021.

Αν και η Τρίτη ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα της βίας στα σύνορα στο βορρά, από τον πόλεμο του 2006, η ευρύτερη εμπλοκή της Χεζμπολάχ δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη.

Γιατί δημιουργήθηκε το υπόγειο νοσοκομείο

Όμως η ανάμνηση του πολέμου του 2006 έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα στις μνήμες εκείνων που στελεχώνουν το νοσοκομείο Rambam. Ο πόλεμος, όπου οι πύραυλοι «έπεφταν γύρω μας», είπε ο Χάλμπερταλ, μας ανάγκασε να κατασκευάσουμε το υπόγειο νοσοκομείο, το οποίο χρειάστηκε τρεισήμισι χρόνια και 140 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί. Ολοκληρώθηκε το 2010.

Το τεράστιο Sammy Ofer Fortified Underground Hospital, το οποίο έχει σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα από το νοσοκομείο επιφάνεια 1.100 κλινών, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης όταν δεν απαιτείται διαφορετική του χρήση.

Η εγκατάσταση των 60.000 τετραγωνικών μέτρων χωρίζεται σε τρία επίπεδα και είναι ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο με την υποδομή που είανι ενσωματωμένη στους τοίχους ή τοποθετείται εύκολα όταν χρειάζεται.

Ωστόσο, τώρα μπορεί πράγματι να χρειαστεί και το προσωπικό στο Rambam έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες, με τη βοήθεια από κοντινή ισραηλινή στρατιωτική βάση, είπε ο Χάλμπερταλ, γεγονός που συντόμευσε τη διαδικασία των 72 ωρών σε μόλις μιάμιση μέρα.

Πλέον θα χρειαστούν μόλις οκτώ ώρες για να μεταφερθούν όλοι οι ασθενείς του νοσοκομείου στην υπόγεια εγκατάσταση, εκτίμησε ο Χάλμπερταλ. Συνολικά, το οχυρωμένο νοσοκομείο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει περίπου 2.000 ασθενείς, 3.000 μέλη οικογενειών και 2.500 άτομα προσωπικό, είπε, και θα μπορούσε να είναι αυτάρκης για έως και τρεις ημέρες σε περίπτωση χημικής ή βιολογικής επίθεσης.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις