Skip to main content

Ισραήλ: Ένα μικρό κομμάτι του παραδείσου μετατράπηκε σε «σκέτη κόλαση»

REUTERS/Ronen Zvulun

Αναφορές για «σφαγή» στο κιμπούτς Κφαρ Αζά

Μαρτυρίες από επιζώντες και δημοσιογράφους του BBC και των New York Times κάνουν λόγο για «σφαγή» στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, μια ισραηλινή κοινότητα στα σύνορα με τη Γάζα όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εισέβαλε στη χώρα το Σάββατο. Βρέφη και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών, αναφέρουν οι NYT.

«Οι στρατιώτες που πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας στα ερείπια ανακτώντας πτώματα αμάχων αναφέρουν ότι έχει γίνει σφαγή. Φαίνεται πιθανό ότι μεγάλο μέρος των δολοφονιών συνέβη τις πρώτες ώρες της επίθεσης του Σαββάτου», αναφέρει το BBC.

Ο ισραηλινός στρατός χρειάστηκε 12 ώρες για να φτάσει στην κοινότητα, δήλωσε στο BBC ο υποδιοικητής της Μονάδας 71 μια έμπειρη ομάδα αλεξιπτωτιστών που ηγήθηκε της επίθεσης. Οι μάχες για τον έλεγχο της περιοχής συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Όπως κατήγγειλε ο Νταβίντι Μπεν Σιό, οι ένοπλοι της Χαμάς έδρασαν σαν μια δολοφονική μηχανή, σκοτώνοντας αδιάκριτα «ανθρώπους χωρίς όπλα, χωρίς τίποτα, απλώς κανονικούς πολίτες που ήθελαν να πάρουν το πρωινό τους».

είπε στο BBC ότι οι ένοπλοι της Χαμάς που σκότωσαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων μωρών, ήταν «απλώς μια μηχανή τζιχάντ για να  όλους, [άνθρωπους] χωρίς όπλα, χωρίς τίποτα, απλώς κανονικούς πολίτες που θέλουν να πάρουν το πρωινό τους και αυτό είναι όλο».

Από την πλευρά τους, οι NYT αναφέρουν ότι πλέον γίνονται εμφανείς οι διαστάσεις της θηριωδίας που έλαβε χώρα. «Συνολικά, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί όμως να δώσει εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών στη συγκεκριμένη περιοχή. Σίγουρο είναι πάντως πως το Κφαρ Αζά είναιένας από τους χειρότερους τόπους αιματοχυσίας. Στρατιώτες και διασώστες είπαν ότι δεκάδες, πιθανώς εκατοντάδες, είχαν σφαγιαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων παππούδων και γιαγιάδων, βρεφών και παιδιών».

Αποτροπιασμός: «Σφαγή 40 νηπίων σε χωριό» υποστηρίζουν Ισραηλινοί στρατιώτες

Οι NYT φιλοξενούν επίσης τη μαρτυρία μιας γυναίκας που επέζησε της επίθεσης μαζί με το μωρό της. Όπως είπε, περίμενε 27 ώρες για να φτάσει βοήθεια. «Πραγματικά δεν ξέρω πού βρισκόταν το κράτος μας», είπε, απηχώντας την οργή και την αμηχανία πολλών Ισραηλινών για το πώς η χώρα, με τις περίφημες στρατιωτικές της ικανότητες και τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, βρέθηκε τόσο απροετοίμαστη.

Αντίστοιχη είναι η μαρτυρία ενός άνδρα που μίλησε στο Reuters. «Υπήρχαν πτώματα παντού. Είδαμε το μικρό μας κομμάτι του παραδείσου, το μικρό μας κομμάτι του ουρανού, ήταν εντελώς καμένο και γεμάτο αίμα παντού. Σκέτη κόλαση…Ακούγαμε συνέχεια πυροβολισμούς, βόμβες και συναγερμούς, και απλώς δεν ξέραμε τι συνέβαιν. Οι χειρότεροι εφιάλτες μας».

Δείτε όλες τις εξελίξεις