Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να «διαχειριστούν πιο ορθολογικά τις διαφορές» με το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης Αμερικανών γερουσιαστών στο Πεκίνο.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν καλύτερα την Κίνα, να δουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ πιο αντικειμενικά και να χειριστούν πιο ορθολογικά τις υπάρχουσες διαφορές», είπε ο Γουάνγκ Γι, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Τσακ Σούμερ.
«Πρέπει να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με υπευθυνότητα», απάντησε ο Τσακ Σούμερ, επιμένοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιδιώκουν σύγκρουση».
Ωστόσο, τόνισε ο γερουσιαστής, «είναι φυσικό δύο μεγάλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ανταγωνισμό σε τομείς όπως το εμπόριο, η τεχνολογία και η διπλωματία».
Ο κ. Σούμερ ανέφερε ως τον «νούμερο ένα στόχο» του την επίτευξη «ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».
«Το να λογοδοτήσουν εταιρείες με έδρα την Κίνα που προμηθεύουν θανατηφόρα χημικά που τροφοδοτούν την κρίση της φαιντανύλης της Αμερικής» είναι επίσης ένας στόχος, είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής, όπως και «η διασφάλιση ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει την πολεμική ανήθικη συμπεριφορά της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Η επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών στην Κίνα έρχεται την ώρα που προγραμματίζεται συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι είναι ποθανό να υπάρξει συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.
«Δεν έχει οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση, αλλά είναι μια πιθανότητα», είπε ο Μπάιντεν .
Τεταμένες οι σχέσεις
Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με κύρια εμπόδια τις εμπορικές διαφορές, την κινεζική επέκταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το ζήτημα της Ταϊβάν.
ο Τσακ Σούμερ επέκρινε επίσης τη θέση της Κίνας που ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» μετά την απρόκλητη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την σκληρή ισραηλινή απάντηση.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος, για να είμαι ειλικρινής, από τη δήλωση της Κίνας,που δεν έδειξε συμπόνια ή υποστήριξη για το Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς», είπε ο Σούμερ.
Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις συγκρούσεις που έχουν ήδη αφήσει περισσότερους από χίλιους νεκρούς μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι «ο κόσμος σήμερα διέρχεται μια περίοδο αναταράξεων και αλλαγών […] η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιλυθεί και ο πόλεμος έχει επιστρέψει στη Μέση Ανατολή». Ανέφερε επίσης τον σεισμό στο Αφγανιστάν που άφησε πάνω από 2.000 νεκρούς. «Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη διεθνή κοινότητα και η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαδραματίσουν τον κατάλληλο ρόλο τους», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.
Η κινεζική διπλωματία, η οποία νωρίτερα φέτος διευκόλυνε τη θεαματική προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, λέει τακτικά ότι θέλει να συνεισφέρει στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο από το 2014.