Skip to main content

Σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ: Πάνω από 1.100 νεκροί- «Γεμάτοι από αεροσκάφη και drones οι ουρανοί» στη Γάζα

REUTERS/Mohammed Salem

Πάνω από 100 οι απαχθέντες- Το Ισραήλ συγκεντρώνει 100.000 εφέδρους κοντά στη Γάζα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που ξέσπασαν έξω από τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου. Περίπου 260 σοροί ανασύρθηκαν στον χώρο μουσικού φεστιβάλ που λάμβανε χώρα κοντά στα βόρεια σύνορα της Γάζας. Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες.

Χαμάς: Πάνω από 100 οι απαχθέντες

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς έκανε γνωστό ότι η οργάνωση κρατά όμηρους πάνω από 100 ανθρώπους μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ έκανε αυτές τις δηλώσεις στο αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Ghad την Κυριακή. «Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί είναι μεταξύ αυτών που κρατούνται», είπε.

Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα πάνω από 30 άτομα που εκτιμάται ότι κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Ανάμεσα στους απαχθέντες, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Ο ακριβής αριθμός τους δεν ήταν σαφής μέχρι τις ανακοινώσεις της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Πού συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ισραήλ

Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας –από γη, αέρα και θάλασσα– το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων σε τρεις περιοχές στο νότιο Ισραήλ, σε ένα κιμπούτς στο Καρμία, επίσης στις πόλεις Ασκελόν και στο Σντερότ, όπου ένας διοικητής του στρατού φέρεται να τραυματίστηκε, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.

Ο ανώτατος εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις, αναφέροντας έξι τοποθεσίες ενεργών μαχών στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ συγκεντρώνει 100.000 εφέδρους κοντά στη Γάζα

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να «καταστραφούν οι δυνατότητες της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς».

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες ήταν αρκετά θέσεις διοίκησης που σχετίζονται με τη Χαμάς, ένα κτίριο που στεγάζει στελέχη της ομάδας, ένα κέντρο διοίκησης που χρησιμοποιείται από έναν ανώτερο αξιωματούχο στις ναυτικές δυνάμεις της, ένα «επιχειρησιακό ακίνητο που χρησιμοποιείται» από την ένοπλη ομάδα, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί στην Τζαμπαλίγια, και ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική ομάδα για συλλογή πληροφοριών.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη Γάζα, ο δημοσιογράφος Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, που μεταδίδει από την πόλη, αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα τις τελευταίες δύο ώρες.

«Οι ουρανοί πάνω από τη Γάζα είναι γεμάτοι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και drones. Σε ορισμένες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, ιδιαίτερα στο Beit Hanoun, βομβαρδίζονται ασταμάτητα για πάνω από μία ώρα».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε γνωστό ότι η χώρα του έχει συγκεντρώσει 100.000 εφέδρους κοντά στη Γάζα, για τον πόλεμο με τη Χαμάς. «Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νότιο Ισραήλ», δήλωσε ο Τζόναθαν Κορνίκους σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter).

«Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος αυτού του πολέμου, η Χαμάς δεν θα έχει πλέον καμία στρατιωτική ικανότητα για να απειλήσει τους Ισραηλινούς αμάχους», είπε. «Επιπλέον, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας».

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την Παλαιστίνη, ωστόσο, δεν συμμετέχουμε στην αντίδρασή της, καθώς λαμβάνεται αποκλειστικά από την ίδια την Παλαιστίνη», ανέφερε σε δήλωσή της η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

«Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε η Παλαιστίνη συνιστούν μια απολύτως νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και ειδεχθών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστήριξε χθες ότι το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ επί αρκετές εβδομάδες.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις