Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία, αλλά και στις Βρυξέλλες να «παγώσει» η ανθρωπιστική βοήθεια προς τις παλαιστινιακές περιοχές, μετά την απρόκλητη, τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, γράφει η Handelsblatt.
Η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασαν τις «βάρβαρες και αδικαιολόγητες επιθέσεις στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς», τονίζοντας ότι «στέκονται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ζήτησε μάλιστα να υπάρξει μια γρήγορη απόφαση για μελλοντική οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. «Δεν πρέπει να αντιδρά κανείς στον τρόμο μόνο με λόγια», υποστήριξε ο Λίντνερ μιλώντας στην «Bild am Sonntag».
Ο Λίντνερ εξέφρασε την ελπίδα πώς θα υπάρχει μια σύσταση από την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ σχετικά με το πώς το γερμανικό κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική υποστήριξη των Παλαιστινίων, υπό το φως της βίας. «Οποιεσδήποτε συνέπειες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αμέσως», είπε ο Λίντνερ.
«Η άνανδρη επίθεση της Χαμάς σε αθώους αμάχους πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να ελέγξουμε διεξοδικά όλα τα κονδύλια βοήθειας της Γερμανίας, της ΕΕ και του ΟΗΕ που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας για να δούμε αν χρησιμοποιούνται», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μπουντεστάγκ Μαρί-Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν στην ομάδα πολυμέσων Funke. «Οποιαδήποτε χρήση για αντι-ισραηλινούς ή αντισημιτικούς σκοπούς πρέπει να αποκλειστεί εντελώς», είπε.
Σύμφωνα με το γραφείο της γερμανικής αντιπροσωπείας στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, η Γερμανία έχει παράσχει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για αναπτυξιακή συνεργασία από την ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υποσχέθηκε πρόσφατα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσωπείας, υποστηρίζονται διάφορα έργα γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.
Οι υποστηρικτές της συνέχισης της δυτικής βοήθειας προειδοποιούν πάντως ότι ενδεχόμενη διακοπή της, δεν είναι η σωστή προσέγγιση, καθώς ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα Παλαιστινιακά εδάφη.