Skip to main content

Σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς: Γιατί είναι διαφορετική και πιο επικίνδυνη η τελευταία κρίση

REUTERS/Ronen Zvulun

Μεγάλος ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων αλλά και των νεκρών.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ άνοιξε τον πιο αιματηρό κύκλο βίας των τελευταίων 50 ετών στην περιοχή. Τα θύματα εκατοντάδες, οι ανησυχίες πολλές, η προοπτική για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση απτή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, από τον Λίβανο, σε περιοχή που ελέγχει το Ισραήλ.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο στην περιοχή. Η αιματηρή επίθεση που είδαμε όμως χθες είναι διαφορετική και επικίνδυνη, για δύο λόγους, όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το BBC.

Από τη μία έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Ισραηλινών που βρίσκονται στα χέρια των μαχητών της Χαμάς. Αξείζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων παρέμεινε αδιευκρίνιστος. Νωρίς την Κυριακή η ισραηλινή πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έλανε λόγο για 100 Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες, αριθμός, ωστόσο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Ισραήλ.

Αργότερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει μονάδα που επικεντρώνεται στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από την Χαμάς. Η ομάδα θα συντάξει μια «εικόνα της κατάστασης» για τον εντοπισμό των ομήρων, τόσο των στρατιωτών όσο και των πολιτών, ανακοινώθηκε.

Από την άλλη, έχουμε ένα μεγάλο αριθμό, που αυξάνεται συνεχώς, θυμάτων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών στη αυξήθηκε στους 400.  Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 300.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δεχτεί τεράστια πίεση από τη δεξιά κυβέρνησή του να κάνει ό,τι ο ίδιος και άλλοι Ισραηλινοί ηγέτες απέφυγαν στο παρελθόν: μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Γάζα, ακόμη περισσότερο μια εκ νέου κατάληψη του εδάφους από το οποίο αποχώρησαν τα στρατεύματά του το 2005, συνεχίζει το BBC, τονίζοντας ότι παράλληλα έτοιμη για μάχη είναι και η Χαμάς.

«Η τολμηρή της επίθεση έχει απήχηση στους Παλαιστίνιους που έχουν βαρεθεί με τους ισραηλινούς περιορισμούς και εξαγριωμένοι με τους ηγέτες τους στην Παλαιστινιακή Αρχή», συνεχίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τον κόσμο «να συμμετάσχει σε αυτή τη μάχη».

Επιπλέον, όπως παρατηρεί το BBC, η κρίση έρχεται επίσης σε μια φάφη που το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, για την εξομάλυνσξ των σχέσεών τους.

«Η Χαμάς υπενθύμισε τώρα σε όλους ότι εξακολουθούν να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», καταλήγει το BBC.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις