Skip to main content

Το πλήγμα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ- Πώς απάντησε ο στρατός (βίντεο)

REUTERS/Aziz Taher

Η ανταλλαγή πυρών έχει προκαλέσει ανησυχία για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα πλήγματα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές υποδομές στην αμφισβητούμενη περιοχή Φάρμες Σεμπάα που ελέγχεται από το Ισραήλ. Αντίστοιχα, κυκλοφορούν βίντεο με την απάντηση του Ισραήλ.

Οι Φάρμες Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενης επικράτειας κατά μήκος των λιβανικών συνόρων στα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο το Ισραήλ έχει καταλάβει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή υπήρξε σημείο ανάφλεξης για σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων για δεκαετίες.

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση που δέχθηκε βομβαρδίζοντας τον Λίβανο. Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξε «μια υποδομή της Χεζμπολάχ… στο όρος Ντοβ» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Η ανταλλαγή πυρών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από τις δύο πλευρές καθώς και από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. το περιστατικό έχει προκαλέσει την ανησυχία ότι θα καταλήξουμε σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Χαμάς έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες να συμμετάσχουν στη δράση για να «εκδιώξουν την [ισραηλινή] κατοχή». Ένα σημαντικό ερώτημα που αναδύεται είναι εάν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή αλλού στην περιοχή θα λάβουν υπόψη την έκκλησή της ένοπλης ομάδας.

Θα εμπλακεί και ο Αραβικός κόσμος στον πόλεμο;

Το Ισραήλ αναμφίβολα βλέπει τη δυνατότητα για έναν πόλεμο που θα μπορούσε να ανοίξει σε πολλαπλά μέτωπα, αναφέρει το BBC, εξηγώντας ότι το χειρότερο σενάριο να μπει στη σύγκρουση η Χεζμπολάχ.

Σχολιάζοντας ο Γκίντεον Λέβι, δημοσιογράφος στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, δήλωσε στο Al Jazeera ότι εάν η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου Χεζμπολάχ καταλήξει πράγματι να συμμετάσχει στις συγκρούσεις, τότε το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει μια κρίση.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου το Ισραήλ πρέπει να πολεμήσει δύο μέτωπα, και ίσως τρία, εάν η κατεχόμενη Δυτική Όχθη μπει στο σκηνικό. Αυτό είναι ένα νέο παιχνίδι και το Ισραήλ θα περάσει κάτι που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ πριν», είπε.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις