Skip to main content

Τι γνωρίζουμε για τους Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς

REUTERS/Amir Cohen

«Σημαντικός αριθμός» Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών κρατούνται όμηροι από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου διείσδυσή της στο έδαφος του Ισραήλ και την επιχείρηση εναντίον των θέσεών της που ακολούθησε από το εβραϊκό κράτος.

Μεταξύ των ομήρων είναι παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Αρκετοί είναι ζωντανοί και άλλοι πιστεύεται ότι κάποιοι είναι νεκροί, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους. «Πρόκειται για αριθμούς που μέχρι τώρα ήταν αδιανόητοι», είπε επίσης, εκτιμώντας ότι οι όμηροι θα διαμορφώσουν «το μέλλον αυτού του πολέμου».

Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν πιαστεί όμηροι είναι «πολλές φορές μεγαλύτερος» από δεκάδες και έχουν μεταφερθεί σε τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στους ομήρους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ευημερία τους και ότι το Ισραήλ θα «ξεκαθαριστεί με όποιον τους βλάψει».

Υπάρχουν πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και υπoστηρίζεται ότι δείχνουν Ισραηλινούς στα χέρια μαχητών της Χαμάς. Βίντεο, του οποίου η αξιοπιστία έχει επαληθευτεί από το BBC, δείχνει ένα φορτηγό να περνά μέσα από τα πλήθη στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο φέρεται να μεταφέρει Ισραηλινούς ομήρους.

Μερικοί όμηροι λέγεται ότι πιάστηκαν σε ένα υπαίθριο πάρτι στο ιμπούτς Μπεερί (σ.σ. κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας), προάστιο στην πόλη Οφακίμ, στο νότιο Ισραήλ.

Πάντως περίπου 18 ώρες μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, απελευθερώθηκαν όμηροι στο κιμπούτς Μπεερί, όπως μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, «εξουδετερώθηκαν» οι ένοπλοι που κρατούσαν ομήρους σε εστιατόριο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο αριθμός των ομήρων που απελευθερώθηκαν δεν έχει διευκρινιστεί.