Η Πολωνία κατηγόρησε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι επιβάλλουν «ντιρεκτίβα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, ενώ η Ουγγαρία δήλωσε ότι επιβάλλεται μια συμφωνία, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.
«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Επανέλαβε επίσης ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών», δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.
Οι δύο χώρες εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, αλλά αφήνει να αναδίδεται ένα άρωμα διχόνοιας.
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην ισπανική πόλη Γρανάδα αναζητά τρόπους για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη εκτός των νόμιμων συνοριακών διαβάσεων, κάτι για το οποίο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία ανησυχούν ιδιαίτερα.
Ωστόσο, στην ΕΕ υφίστανται διαφωνίες σχετικά με τον διαμοιρασμό του έργου της περίθαλψης των κατατρεγμένων.
Την Τετάρτη, οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, στην περίπτωση που μία από αυτές αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» που συνδέεται με τη «μαζική» άφιξη μεταναστών στα σύνορά της. Ο κανονισμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές του 2024. Εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι συνθήκες και όχι ομόφωνα, όπως ζητούσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία. Οι δύο αυτές χώρες τον καταψήφισαν ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.
Με τη λήξη της συνόδου σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «το θέμα αυτό προχωρά όπως πρέπει, με ειδική πλειοψηφία».
Η Πολωνία και η Ουγγαρία απαιτούσαν, χωρίς να το πετύχουν, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου να γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα ομοφωνίας για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του Συμφώνου. Επειδή το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, αρνήθηκαν να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος για τη μετανάστευση στην ΕΕ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 250.000 παράτυπες αφίξεις – πολύ λιγότερες από το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τη θάλασσα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters