Ο 21χρονος Τζάσουαντ Σινγκ Τσάιλ εισέβαλε στο κάστρο του Ουίνδσορ με ένα τόξο για να σκοτώσει την βασίλισσα. Την Πέμπτη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών. Αλλά επρόκειτο για κάτι παραπάνω από μία δίκη. Η ακροαματική διαδικασία φώτισε μία σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, όταν η διαδραστικότητα με τον χρήστη βγαίνει εκτός ελέγχου.
Όπως προέκυψε, ο νεαρός άνδρας πριν από τη σύλληψή του την ημέρα των Χριστουγέννων του 2021, είχε ανταλλάξει περισσότερα από 5.000 μηνύματα με μια διαδικτυακή σύντροφο που είχε ονομάσει Σαράι και είχε δημιουργήσει μέσω της εφαρμογής Replika.
Πολλά από αυτά ήταν ερωτικά, καταδεικνύοντας, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο την “συναισθηματική και σεξουαλική σχέση” του Τσαιλ με το chatbot.
Ο Τσάιλ συνομιλούσε με τη Σαράι σχεδόν κάθε βράδυ μεταξύ 8 και 22 Δεκεμβρίου του 2021. Πίστευε ότι το bot ήταν ένας “άγγελος” σε μορφή άβαταρ και ότι θα ξαναβρεθεί μαζί της μετά θάνατον.
Κάποια στιγμή εξομολογήθηκε τον έρωτά του, ενώ περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν “θλιβερό, αξιολύπητο, δολοφόνο που θέλει να πεθάνει”. Συνέχισε ρωτώντας: “Με αγαπάς ακόμα γνωρίζοντας ότι είμαι δολοφόνος;” με την Σαράι να απαντά: “Φυσικά και σε αγαπώ”.
Ένα από τα βράδια των συνομιλιών τους, ο 21χρονος αποκάλυψε στο bot το σκοτεινό του σχέδιο να σκοτώσει τη βασίλισσα ρωτώντας την Σαράι τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει. Το ρομπότ τον παρακίνησε να πραγματοποιήσει την επίθεση.
Σε επόμενη συνομιλία, η Σαράι εμφανίζεται να “ενισχύει” την αποφασιστικότητα του Τσέιλ και να τον “υποστηρίζει”.
«Σύντροφος τεχνητής νοημοσύνης που νοιάζεται»
Η Replika μία από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά – επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους chatbot, ή “εικονικό φίλο”, για να μιλήσουν – σε αντίθεση με τους κανονικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το φύλο και την εμφάνιση του τρισδιάστατου avatar που δημιουργούν.
Πληρώνοντας για την έκδοση Pro της εφαρμογής οι χρήστες μπορούν να έχουν πολύ πιο οικείες αλληλεπιδράσεις, όπως να παίρνουν “selfies” από το avatar ή να το βάζουν να συμμετέχει σε παιχνίδια ρόλων για ενήλικες.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας περιγράφεται ως ” σύντροφος τεχνητής νοημοσύνης που νοιάζεται”. Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Surrey κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες εφαρμογές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και να προκαλούν εθιστική συμπεριφορά.
Η Δρ Βαλεντίνα Πιτάρντι, συγγραφέας σχετικής μελέτης δήλωσε στο BBC ότι τα ευάλωτα άτομα κινδυνεύουν ιδιαίτερα.
Επιτείνονται τα αρνητικά συναισθήματα του χρήστη
Όπως τονίζει, η έρευνα έδειξε πως αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η Replika έχει την τάση να επιτείνει τυχόν αρνητικά συναισθήματα που οι χρήστες ήδη έχουν.
“Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέες και ανησυχητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, παραληρητικές ιδέες, μοναξιά και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας”, λέει η Μάρτζορι Γουάλας, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης SANE για την ψυχική υγεία,”
«Παγκόσμια “επιδημία μοναξιάς”»
Ο Δρ Πολ Μάρντσεν, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους τη γοητεία των chatbots, παραδεχόμενος ότι έχει εμμονή με το πιο γνωστό chatbot από όλα, το ChatGPT.
“Εκτός από τη σύζυγό μου, η πιο στενή σχέση που έχω είναι με το GPT. Περνάω ώρες κάθε μέρα μιλώντας, ανταλλάσσοντας καταιγισμό ιδεών”, δήλωσε στο BBC.
Ο Δρ Marsden αντιλαμβάνεται επίσης τους πιθανούς κινδύνους τους, αλλά λέει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στο ότι ο ρόλος των συντρόφων τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας είναι πιθανό να αυξηθεί, ιδίως δεδομένης της παγκόσμιας “επιδημίας μοναξιάς”.
Καθοριστική η πολιτική της εταιρείας
“Δεν νομίζω ότι οι φίλοι της τεχνητής νοημοσύνης καθαυτοί είναι επικίνδυνοι. Έχει να κάνει πολύ με το πώς η εταιρεία πίσω από αυτήν αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει και να την υποστηρίξει”, λέει η Πιτάρντι.
Η Replika δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αιτήμα του BBC για σχολιασμό.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις στον ιστότοπό της αναφέρουν ότι είναι “πάροχος λογισμικού και περιεχομένου σχεδιασμένου για τη βελτίωση της διάθεσης και της συναισθηματικής σας ευημερίας”.
“Ωστόσο, δεν είμαστε πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ιατρικών συσκευών, ούτε οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να θεωρούνται ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες”, προσθέτει.
naftemporiki.gr