Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν πίνει σχεδόν καθόλου αλκοόλ. Αλλά στο τέλος αυτής της εργάσιμης εβδομάδας, ο Ρώσος πρόεδρος θα είχε κάθε λόγο να ανοίξει σαμπάνιες, έστω και Κριμαίας : Ένας φιλο-Ρώσος, ο Ρόμπερτ Φίτσο, νίκησε στις εκλογές στη Σλοβακία, και αναμένεται να είναι ο δεύτερος ηγέτης στην ΕΕ, που θα αντιταχθεί στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Το νικηφόρο σερί για τον Πούτιν ακολούθησε με την αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι από την προεδρία της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια αποπομπή που προκαλεί ήδη πολιτικό χάος στην Αμερική και αυξάνει τις πιθανότητες να μην υπάρξει σύντομα νέο πακέτο βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία.
Στη συνέχεια , ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει παράδοση πυραύλων κρουζ, τύπου Taurus στην Ουκρανία υπό τον φόβο της κλιμάκωσης του πολέμου.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δοκιμάστηκε με επιτυχία το Burevestnik (θαυματουργό όπλο)-ο ρωσικός πύραυλος Petrel,που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα.
Η οργάνωση Nuclear Threat Initiative περιγράφει τον “Petrel” ως «πύραυλο εκτοξεύεται μόνο μετά από πυρηνική επίθεση και έχει βεληνεκές 20.000 χιλιομέτρων. Μέχρι τώρα το Burevestnik είχε αποτύχει σε 13 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης στο Σότσι ότι «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες» για τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Με …δυτικά χρήματα
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της, αλλά τώρα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει ένα ποσό ρεκόρ 102 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα ,το επόμενο έτος, όπως γράφουν οι Financial Times. Το ποσό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από το 2021 και 70» μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό που είχε προγραμματιστεί για φέτος. Σύμφωνα μάλιστα με την βρετανική εφημερίδα, ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου αμυντικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί με χρήματα από Δυτικές εταιρείες. Από τον περασμένο Μάρτιο, οι εταιρείες που αποσύρονται από τη ρωσική αγορά ,υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν «εθελοντική μεταφορά κεφαλαίων».
Εταιρείες από χώρες που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ως «εχθρικές» μπόρεσαν να τεθούν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον οργανισμό B4Ukraine, Δυτικές εταιρείες κατέβαλαν πέρυσι περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους στο Κρεμλίνο, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ κατέβαλαν γερμανικές επιχειρήσεις . Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου υπολόγισε ότι περίπου το 60% ων δυτικών εταιρειών έχουν απλώς μειώσει τις ρωσικές δραστηριότητές τους ,προς το παρόν. Δεν αποκλείεται λοιπόν η επανέναρξη της παραγωγής. Επιπλέον, μόνο το 19% έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη Ρωσία. Οι ξένες εταιρείες που συνεχίζουν να παράγουν στη Ρωσία, θα επιβαρυνθούν φυσικά με πρόσθετους φόρους.
Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητα ινστιτούτα στη Ρωσία, δείχνουν το 70- 75% των πολιτών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόλις το 20-22% των Ρώσων πολιτών τάσσεται κατά του πολέμου-το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί βέβαια κατά 5-7%, αλλά παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, παρά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Το 52-55% των πολιτών είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση, αλλά τα ποσοστά αποδοχής του Βλάντιμιρ Πούτιν παραμένουν πολύ υψηλά, γεγονός που προδικάζει την άνετη επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου στη Ρωσία.