Skip to main content

ΗΠΑ: Στο Κίεβο 1,1 εκατ. σφαίρες που κατασχέθηκαν από το Ιράν

REUTERS/Stringer

Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom), η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι οι σφαίρες κατασχέθηκαν από πλοίο με προορισμό την Υεμένη τον Δεκέμβριο

H Centcom, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, είπε ότι έχουν στείλει στην Ουκρανία περίπου 1,1 εκατομμύρια σφαίρες που κατασχέθηκαν από το Ιράν το 2022.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι γραμμές παραγωγής τους δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τον ρυθμό με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιούσε πυρομαχικά, με τα αποθέματα, αλλά και τις δυνατότητες να «στερεύουν».

Σύμφωνα με τη Centcom τα πυρομαχικά ήταν διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκαν σε τουφέκια και ελαφρά πολυβόλα της Σοβιετικής εποχής.

Αν και ο αριθμός είναι σημαντικός, αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των εκατοντάδων εκατομμυρίων σφαιρών που έχουν ήδη παρασχεθεί από τους συμμάχους στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει περισσότερες από 200 εκατομμύρια σφαίρες και χειροβομβίδες.

Τα ιρανικά πυρομαχικά κατασχέθηκαν αρχικά από τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις από ένα απάτριδες πλοίο με το όνομα MARWAN 1 στις 9 Δεκεμβρίου, ανέφερε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε την κυριότητα τους τον Ιούλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Centcom ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουν τη ροή ιρανικής θανατηφόρας βοήθειας στην περιοχή με κάθε νόμιμο μέσο».

Το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, αλλά οι μεταφορές όπλων στην ομάδα απαγορεύονται βάσει ψηφίσματος του 2015 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από BBC