Δύο εβδομάδες μετά την επιχείρηση-εξπρές των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έληξε μέσα σε μία μέρα με την συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών πυροδοτώντας ένα κύμα φυγής του αρμένικου πληθυσμού από τα πατρογονικά του εδάφη, το θέμα του θύλακα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών που συναντώνται σήμερα στη Γρανάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ενώ όμως αρχικά οι ηγέτες της ΕΕ ήλπιζαν ότι η σημερινή συνάντηση στην Ισπανία θα αποτελούσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας, τελικά η πρωτοβουλία απέτυχε.
Βόμβα στα θεμέλιά της στάθηκαν δύο πράγματα. Από τη μία ο ασαφής σκοπός της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Στόχος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι να φέρνει κοντά χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προσφέρει ένα άτυπο πλαίσιο για την άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων. «Προορίζεται ως ένα πάνελ για συζητήσεις, ένας προθάλαμος για τα επίδοξα μέλη της ΕΕ ή ως ένα περιφερειακό φόρουμ προκεικένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λαμβάνουν αποφάσεις και να αποκλιμακώνουν τις εντάσεις;», διερωτάται το Politico, και απαντάει: «Εάν κάποιο από αυτά ήταν ο επιδιωκόμενος σκοπός της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, τότε αποτυγχάνει και στα τρία».
Και από την άλλη η συμπτωματική (;) ασθένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί όμως να επηρεάσει το γεγονός ότι ο Τούρκος ηγέτης κρυολόγησε αφού δεν αναμενόταν καν να συμμετάσχει στην ειρηνευτική συνάντηση για τον θύλακα, η οποία αναμένεται να διεξανθεί με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ; Ή μήπως ο λόγος είναι ακριβώς αυτός, ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στις συζητήσεις;
Αν λάβουμε υπόψη την αντίδραση του Αζέρου ηγέτη, η απάντηση γίνεται πιο ξεκάθαρη. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χθες ότι ο Ιλχάμ Αλίεφ δεν θα παραστεί στην ειρηνευτική συνάντηση, όπου πρόκειτο να συνομιλήσει- για πρώτη φορά μετά την επιχείρηση-εξπρές στις 19 Σεπτεμβρίου στον θύλακα- με τον Αρμένιο πρωθυπουργό για το μέλλον του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Αλίεφ εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη συνάντηση, όμως σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, ήθελε να εκπροσωπηθεί και η Τουρκία στη συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία είχαν απορρίψει τη συμμετοχή της Τουρκίας, κάτι που η Άγκυρα εξέλαβε ως προσπάθεια περιθωριοποίησής της από τις εξελίξεις στον Καύκασο ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Τούρκου προέδρου.
Ως αποτέλεσμα το Μπακού ένιωσε ότι διαμορφώνεται «μια ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν», ανέφεραν τα αζέρικα μέσα. Στη συνέχεια, απέρριψε τις συνομιλίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει τη σύγκρουση με τη Γαλλία. Γιατί το όχι στη Γαλλία;
Πέρα από το μπλόκο στην Άγκυρα, ενόχληση έχει προκαλέσει επίσης στο Μπακού η απόφαση της Γαλλίας να προμηθεύσει την Αρμενία με στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως έγινε γνωστό μετά από την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στο Ερεβάν την Τρίτη.
«Θα ήθελα να δηλώσω δημόσια ότι η Γαλλία έχει συμφωνήσει σε μελλοντικές συμβάσεις με την Αρμενία που θα επιτρέπουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την άμυνά της», είπε η Κολονά χωρίς να διευκρινίσει το είδος εξοπλισμού ή το ύψος του.
Ως αντίδραση, το Μπακού διεμύνησε ότι «οποιαδήποτε μορφή που περιλαμβάνει τη Γαλλία δεν είναι αποδεκτή για το Αζερμπαϊτζάν και δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια πλατφόρμα», ανέφερε το αζέρικο APA, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του Αζερμπαϊτζάν.
Παρά τις εξελίξεις, ο Αρμένιος πρωθυπουργός θα είναι παρών στη Γρανάδα. Δήλωσε, ωστοσο, απογοητευμένος. «Είχαμε εποικοδομητική και αισιόδοξη διάθεση, πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί ένα έγγραφο», είπε, εκτιμώντας ότι μέχρι πρότινος αυτό θεωρείτο «πολύ πιθανό».