Τα «δόντια του δράκου» είναι τσιμεντένιες πυραμιδικές αντιαρματικές κατασκευές που τοποθετούνται για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων. Η τοποθέτησή τους από τη Ρωσία έχει αναφερθεί ευρέως στον Τύπο που καλύπτει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σήμερα τα βλέπουμε πλέον και σε μια περιοχή όπου αν και ο πόλεμος δεν έχει φτάσει άμεσα, η ανακατάληψή της είναι από τους βασικούς πολεμικούς στόχους που έχει θέσει το Κίεβο. Ο λόγος για την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία παράνομα από την Ουκρανία το 2014.
Η τοποθέτησή τους έχει γίνει στην ανατολική Κριμαία, όπως υποδεικνύει βιντεοληπτικό υλικό από την περιοχή.
Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το Atesh, ένα στρατιωτικό κίνημα Ουκρανών και Τατάρων της Κριμαίας, φαίνεται να δείχνουν τα «δόντια του δράκου» βορειοανατολικά της πόλης Φεοντοσίγια. Η πόλη βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, στα νοτιοδυτικά του στενού του Κερτς που συνδέει το αμφισβητούμενο έδαφος με περιοχές που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως ρωσικό έδαφος.
Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή
Τα «δόντια του δράκου» απέχουν περίπου 16 χιλιόμετρα από την Φεοντοσίγια και βρίσκονται στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Κερτς, σύμφωνα με τον Φρέντερικ Μέρτενς, αναλυτή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας της Χάγης. Εάν η Ουκρανία προσπαθούσε να μπει στην Κριμαία, αυτό θα ήταν ένα καλό σημείο για τη Ρωσία προκειμένου να αποτρέψει την ουκρανική προέλαση μέσω της χερσονήσου Κερτς, εξήγησε π Μέρτενς σε δηλώσεις του στο Newsweek.
«Αυτή θα ήταν η λογική εναλλακτική θέση για τις ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν από τον Βορρά», πρόσθεσε. «Εδώ, θα μπορούσαν και πάλι να κάνουν στάση και να μαζέψουν δυνάμεις για την αντεπίθεσή τους».
Καλά προετοιμασμένη άμυνα ή ηττοπάθεια;
Βέβαια είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν τα «δόντια του δράκου» στην ανατολική πλευρά της Κριμαίας αποτελούν ένδειξη καλά προετοιμασμένης ρωσικής άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή μιας «ηττοπαθούς» στάσης, είπε ο Μέρτενς. «Σίγουρα δεν αποπνέεις αυτοπεποίθηση όταν προετοιμάζεις άμυνες τόσο πίσω στα μετόπισθέν σου, αλλά από την άλλη, ένας καλός στρατηγός πάντα εξετάζει την ασφάλεια και προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε.
Πολλά από αυτά εξαρτώνται από το πόσο καλά κατασκευασμένες είναι οι άμυνες της ανατολικής Κριμαίας και αν η Ρωσία θα έπρεπε να είχε επενδύσει στην ενίσχυση των θέσεων της σε άλλες περιοχές, συνέχισε.
Η Κριμαία είναι ο μεγάλος στόχος των ουκρανικών δυνάμεων, που για την ώρα κινούνται αργά προς τα νότια μέσω των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα, που επίσης προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, αλλά δεν ελέγχονται πλήρως από τη Μόσχα.
Τα «δόντια του Δράκου» ως στρατιωτική τακτική
Τα «δόντια του Δράκου» είναι συνηθισμένη στρατιωτική τακτική για την ενίσχυση της άμυνας και δεν είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν με τους κατάλληλους πόρους. Χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν την πορεία των τανκς και να εμποδίσουν το πεζικό να κερδίσει έδαφος. Μπορούν έτσι να επιβραδύνουν μια επιθετική ενέργεια που είναι σε εξέλιξη, όπως η αντεπίθεση των Ουκρανών στη νότια Ουκρανία, συγκεντρώνοντας τους μαχητές σε μία περιοχή.
Μήνες προτού ξεκινήσει η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αναφέρει ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να τοποθετεί τα «δόντια του δράκου» γύρω από την κατεχόμενη πόλη του Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη καθώς και σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
«Αυτή η δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η Ρωσία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να προετοιμάσει άμυνες σε βάθος πίσω από την τρέχουσα πρώτη της γραμμή, πιθανόν για να αποτρέψει οποιαδήποτε ταχεία ουκρανική προέλαση σε περίπτωση επιτευγμάτων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τον Νοέμβριο του 2022.
Δορυφορικές εικόνες τους πρώτους μήνες του 2023 έδειξαν επίσης ότι η Ρωσία είχε τοποθετήσει γραμμές από «δόντια του δράκου» στα βόρεια και δυτικά τμήματα της Κριμαίας. Αυτά είναι τα τμήμαυα είναι πιο κοντά στην ηπειρωτική ουκρανική επικράτεια που ελέγχεται από τη Ρωσία.