Η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες για να ενισχύσει την διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσόβου υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ (KFOR), μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Σερβία.
Προηγήθηκε η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναπτύξει περίπου 600 στρατιώτες για να ενισχύσει την KFOR.
Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στα στρατεύματα επιβολής της ειρήνης της KFOR, μετά την απόφαση της δυτικής συμμαχίας να ενισχυθούν, ανέφερε ο ρουμάνος πρεσβευτής στο NATO Νταν Νεκαλέσκου, μέσω X (πρώην Twitter).
Οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά την ένοπλη επίθεση στις 24 Σεπτεμβρίου που σκότωσε έναν Κοσοβάρο αστυνομικό και τρία μέλη της ένοπλης ομάδας. Λόγω της κλιμάκωσης, η KFOR αποφάσισε να ενισχυθεί, επαναφέροντας το σύνολο των δυνάμεών της περί τους 4.500 στρατιωτικούς.
Συνελήφθη ο άνδρας που ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση
Μετά την επίθεση, η κυβέρνηση του Κοσόβου κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι ενοχρήστρωσε την επιχείρηση.
Αργότερα, ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος Srpska Lista στο Κόσοβο- το οποίο υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και κυριαρχεί στους τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο- Μίλαν Ραντόιτσιτς ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση και την επίθεση κατά της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκο, στο βόρειο Κόσοβο.
«Back to normal» οι δυνάμεις της Σερβίας στα σύνορα με το Κόσοβο
Ο Ραντόιτσιτς συνελήφθη τελικά στη Σερβία και δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή του για διάστημα 48 ωρών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ραντόιτσιτς «προμηθεύτηκε όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης καταστροφικής ισχύος από την Τούζλα» στη Βοσνία, «τα οποία του παραδόθηκαν στην πόλη του Βελιγραδίου». Στη συνέχεια «μετέφερε και αποθήκευσε [τα όπλα] σε αδιευκρίνιστες τοποθεσίες» στο Κόσοβο και «τα έκρυψε σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και δάση».
Ο αμφιλεγόμενος Σέρβος επιχειρηματίας του Κοσόβου κατηγορείται επίσης για «σοβαρά εγκλήματα κατά της γενικής ασφάλειας». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε τα εγκλήματα, ανέρεαν οι εισαγγελείς.
Η καρδιά του προβλήματος
Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, με πληθυσμό κατά πλειονότητα αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε έπειτα από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO.
Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει μια εκατοστή χώρες.
Στο Κόσοβο, που μετρά συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους, κυρίως αλβανούς κοσοβάρους, ζουν περίπου 120.000 πολίτες που δηλώνουν Σέρβοι.
Αρκετοί Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο εθνικό και θρησκευτικό λίκνο της πατρίδας τους. Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου παραμένει γενικά πιστή στο Βελιγράδι.