Το αρμενικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Τρίτη το καταστατικό ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ενέργεια που αναμένεται να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα δεν το αναγνωρίζει.
Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ έχει ασκήσει δίωξη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αν βρεθεί σε αρμενικό έδαφος, θα πρέπει να συλληφθεί.
Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε πως 60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και υπέρ της υιοθέτησης μιας δήλωσης για αναδρομική αναγνώριση της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, και 22 ψήφισαν κατά.
Το Κρεμλίνο αντέδρασε ήδη και δήλωσε ότι η Αρμενία ενήργησε κατά τρόπο που δεν αρμόζει σε εταίρο έναντι της Ρωσίας, υποβάλλοντας τον εαυτό της στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει το Γερεβάν έως ένα σύμμαχο, αλλά έχει ερωτήματα προς την παρούσα ηγεσία του
Έτσι κι αλλιώς οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε κρίση, αφού η Ρωσία αδράνησε χαρακτηριστικά να εμποδίσει την ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα, άλλοτε η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του, έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς κατευθυνόμενοι στην Αρμενία, καθώς φοβούνται για αντίποινα από τους Αζέρους. Οι περισσότεροι από τους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ήδη φύγει. Ο ΟΗΕ μάλιστα εκτίμησε ότι το πολύ 1.000 άτομα παραμένουν στον θύλακα, ο οποίος από 1η Ιανουαρίου 2024 θα πάψει να υφίσταται.
Διαβάστε ακόμη
«Η σκηνή είναι σουρεαλιστική»: Ο ρόλος της Δύσης και της Ρωσίας στο τέλος του Ναγκόρνο Καραμπάχ