Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την αλλαγή σκυτάλης στη γερμανική Καγκελαρία, σε ένα σημείο καμπής στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε, ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε.
Οι καταστροφικές πλημμύρες τον Ιούλιο βοήθησαν να γίνει η κλιματική αλλαγή βασικό θέμα της εκστρατείας, με τα δύο κύρια κόμματα να δεσμεύονται για δράση. Ωστόσο, αφού ο επικεφαλής υποψήφιος του κεντροδεξιού CDU/CSU γελοιοποιήθηκε σε μια επίσκεψη σε μια πληγείσα περιοχή, το κεντροαριστερό κόμμα SDP του Όλαφ Σολτς πήρε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αξιοσημείωτα: μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, το κυβερνών CDU/CSU είχε ένα εξαιρετικά κακό αποτέλεσμα, οι Πράσινοι πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα και το SDP ήταν το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό για πρώτη φορά από το 2002.
Ο Σολτς σχημάτισε έναν συνασπισμό αποτελούμενο από το κόμμα του SDP, τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Όμως, καθώς πλησιάζει τα μισά της θητείας του, τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για τον ίδιο, τον συνασπισμό και το κόμμα του.
Μια δημοσκόπηση της DEUTSCHLANDTREND στα τέλη Αυγούστου διαπίστωσε ότι αν διεξάγονταν (τότε) ομοσπονδιακές εκλογές, το SPD θα συγκέντρωνε μόλις το 16% των ψήφων —σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι όταν εξασφάλιζε την εξουσία— και πολύ σημαντικό, πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για το κόμμα Deutschland (AfD).
Οι εταίροι του στον συνασπισμό θα έχαναν επίσης την υποστήριξη, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η ακροδεξιά έχει πραγματικές πιθανότητες, αν όχι να ανέλθει στην εξουσία, να αποτελέσει τουλάχιστον ρυθμιστή..
Οι ιδεολογικές ρωγμές του Συνασπισμού αρχίζουν να εμφανίζονται
Η θητεία ξεκίνησε σχετικά καλά για τον Σολτς και τον συνασπισμό του. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξοδέψει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Γερμανίας. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά και ο Σολτς χαιρετίστηκε ως ο άνθρωπος που άλλαξε 70 χρόνια γερμανικής εξωτερικής πολιτικής σε μια νύχτα. Η απήχηση του κόμματός του ανέβηκε και ήταν για άλλη μια φορά με το CDU/CSU.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε κράτησαν αρχικά τον συνασπισμό ενωμένο, αλλά αυτή η ενότητα δείχνει τώρα ορισμένες σημαντικές ρωγμές.
Από το 2013-2021 τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς κυβέρνησαν σε έναν λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό, το ίδιο συνέβη και από το 2005-2009. Ενώ υπήρχαν περιστασιακές δημόσιες διαφωνίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού πραγματοποιούνταν συνήθως κεκλεισμένων των θυρών.
Αυτός ο συνασπισμός, ωστόσο, εκπέμπει τα «βγάζει στη φόρα», με τον Σολτς να θεωρείται ότι δεν μπορεί να κρατήσει ένα σφιχτό πλοίο. Μάλιστα ευρέως πιστεύεται ότι συχνά οι υπουργοί υπονομεύουν ο ένας τον άλλον, και αντιπαρατίθενται σε πολλά θέματα: από τον προϋπολογισμό μέχρι και τα επιδόματα.
Για πολλούς Γερμανούς που έχουν συνηθίσει να βλέπουν τα κυβερνώντα κόμματά τους σε αδιέξοδο, η διαμάχη του σημερινού συνασπισμού προσθέτει σε μια ολοένα και πιο απαισιόδοξη διάθεση για τη διοίκηση της χώρας.
Άλλοι κατηγορούν τον προηγούμενο καγκελάριο της Γερμανίας για πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η οικονομική επιβράδυνση. Υποστηρίζουν ότι η έλλειψη επενδύσεων και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού έχει καταστήσει τη Γερμανία μη ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με την κατάταξη του 2022 από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ZEW, η Γερμανία κατατάσσεται πλέον ανησυχητικά χαμηλά —στη 18η θέση— μεταξύ των 21 κορυφαίων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου.
Εύθραυστη ισορροπία
Ο συνασπισμός του Scholz συγκρατεί τρία κόμματα με αναμφισβήτητα μεγαλύτερες ιδεολογικές διαφορές από ό,τι είχαν το SDP και το CDU/CSU υπό την ηγεσία της Μέρκελ. Το SDP είναι ένα κεντροαριστερό προοδευτικό κόμμα, οι Πράσινοι πιστεύουν σε κρατική παρέμβαση, ειδικά όταν πρόκειται για την ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο το FDP είναι ένα κόμμα ελεύθερης αγοράς που πιστεύει στον οικονομικό φιλελευθερισμό.
Τον Μάιο βγήκαν στη δημοσιότητα διαφωνίες μεταξύ των εταίρων σχετικά με ένα νομοσχέδιο για τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων από σπίτια και άλλα κτίρια. Το FDP μπλόκαρε το σχέδιο νόμου, παρά το ότι το είχε προηγουμένως εγκρίνει. Το κόμμα επέκρινε την προσέγγιση των Πρασίνων στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ οι Πράσινοι αντέδρασαν με μανία και κατηγόρησαν το FDP ως αναξιόπιστους εταίρους.
Η διαφωνία βρισκόταν εδώ και μήνες με τα δύο μέρη να ενημερώνονται μεταξύ τους από τον Μάρτιο, παρά τις 30ωρες διαπραγματεύσεις τον ίδιο μήνα με στόχο την επίλυση της διαφωνίας.
Ουσιαστικά το πρόβλημα για τον Σολτς είναι το αν έχει υπό τον έλεγχο την κυβέρνησή του, ενώ υπάρχουν τόσο εξώφθαλμες διαφωνίες.
Κερδισμένο το AfD
Το κόμμα που επωφελείται σταθερά από τη μη δημοτικότητα του συνασπισμού είναι το ακροδεξιό AfD. Αφού κέρδισε ποσοστό μόλις περίπου 10% στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του 2021, το κόμμα βρίσκεται τώρα στις δημοσκοπήσεις γύρω στο 22%.
Ο αυξανόμενος αριθμός αιτούντων άσυλο ενίσχυσε επίσης την άνοδο του AfD, το οποίο δεν είναι μόνο δεύτερο στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά προηγείται στα ανατολικά κρατίδια του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας, που διεξάγουν εκλογές το 2024.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν το κόμμα έχει μια πορεία προς την εξουσία ή σκοπεύει να είναι πιθανός ρυθμιστής. Όλα τα κύρια κόμματα αποφεύγουν αυτή τη στιγμή την ομάδα, με το CDU να επιβεβαιώνει την άρνησή του να συνεργαστεί με την ακροδεξιά τον Αύγουστο.
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε τον Αύγουστο ότι: «Έχουμε ξεκάθαρη θέση στο CDU. Δεν συνεργαζόμαστε με το AfD. Ούτε στα κοινοβούλια, ούτε στα τοπικά συμβούλια».
Πηγή: Euronews