Skip to main content

«Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει 1 δισ. δολάρια»: Η ανάρτηση του Μασκ για τον Ζελένσκι

Theodore Manolopoulos/Greek Presidency Press Office/Handout via REUTERS

Η ανάρτηση δεν έμεινε ασχολίαστη από το Κίεβο.

Μια θέση στις δημοφιλείς και συχνά αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ βρήκε την Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο χλεύασε ο ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter) για τις προσπάθειές του να συγκεντρώσει στρατιωτική βοήθεια για να χρηματοδοτήσει την άμυνα της χώρας του στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ένα δισ. δολάρια», έγραφε η ανάρτηση του Μασκ που συνοδεύεται από ένα γνωστό μιμίδι, το οποίο έχει διαφοροποιηθεί για να εμφανίζει το κεφάλι του Ζελένσκι.

Πάντως η ανάρτηση δεν έμεινε ασχολίαστη από το Κίεβο. «Έτσι έχετε αγοράσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφοβίζετε ανθρώπους που πεθαίνουν επειδή αυτοί αγαπούν την ελευθερία», έγραψε ο Ουκρανός stand-up comedian Άντον Τιμοσένκο.

«Έλον, έγραψες αυτό το μιμίδιο κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συνομιλίας με τον Πούτιν στο τηλέφωνο;», έγραψε από την πλευρά του ο κωμικός και εθελοντής Βασίλ Μπαϊντάκ, κάνοντας αναφορά σε δημοσίευμα του New Yorker που ήθελε τον Μασκ και τον Ρώσο πρόεδρο να έχουν απευθείας συνομιλία.

Ακόμη και μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας εξέφρασαν αντιδράσεις κατά του Μασκ. Η πιο επιτυχημένη, ωστόσο, ήταν η δημοσίευση της Ukrainska Pravda που χρησιμοποίησε το ίδιο μιμίδιο, αλλά με το πρόσωπο του Μασκ και την φράση: «Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχετε διαδώσει ρωσική προπαγάνδα».

Ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει ακόμα την ανάρτηση του Μασκ. Ωστόσο, ένας από τους συμβούλους του γραφείου του, ο Σέρχι Λεσένκο, ανταπέδωσε με ένα tweet χαρακτηρίζοντας τον Μασκ τρολ.

Ο Μασκ είχε προβληματική σχέση με τους Ουκρανούς και τη διοίκηση της χώρας από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022. Όταν εισέβαλε η Ρωσία, ο Μασκ διέθεσε στο Κίεβο το σύστημα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς Starlink- που επιτρέπει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές που έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές καταστροφές-, ωστόσο, πολύ σύντομα άρχισε να διατυπώνει απόψεις σχετικά με τον πόλεμο που η Ουκρανία τις χαρακτήρισε «φιλορωσική προπαγάνδα».