Η δεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας αντιμετωπίζει ένα φθινόπωρο κοινωνικής δυσαρέσκειας, καθώς τα συνδικάτα και οι φοιτητές ασκούν πίεση μετά από τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, τη διάβρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργασιακής ασφάλειας και νέους περιορισμούς στους διεθνείς φοιτητές που θέλουν να παραμείνουν στη σκανδιναβική χώρα.
Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο «αντίστροφο Ρομπέν των Δασών» που μειώνει τα οφέλη για τους φτωχούς ενώ ανταμείβει τους πλούσιους με φορολογικές περικοπές.
Οι πιο ορατές πρόσφατες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με φοιτητές που κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ένα κίνημα που εισέρχεται τώρα στην τρίτη του εβδομάδα για το οποίο χίλια μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου υπέγραψαν επιστολή υποστήριξης. Οι διοργανωτές λένε ότι το κίνημα έχει «εξαπλωθεί σαν φωτιά» σε κάθε άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο της χώρας.
«Υποστηρίζουμε τις απόψεις των φοιτητών και η ηγεσία του Πανεπιστημίου κατανοεί τις ανησυχίες τους για τα προς το ζην των φοιτητών», λέει ο αντιπρύτανης Κάι Νόρντλουντ σε μια δήλωση.
Οι μαθητές λένε ότι έχουν υποστεί αρκετές περικοπές σε επιδόματα και πρέπει να «τραβήξουν μια γραμμή».
«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η κοινωνική στήριξη που λαμβάνουν οι Φινλανδοί φοιτητές μειώνεται συνεχώς και αυτή η κυβέρνηση το συνεχίζει, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τους φοιτητές και αναγκάζοντάς μας να αναλάβουμε περισσότερα χρέη για να σπουδάσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι όταν αποφοιτούμε έχουμε τεράστιο ποσό χρέους προς εξόφληση», λέει στο Euronews ο Χάβου Λάακσο, ένας από τους φοιτητές που καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
https://twitter.com/euronews/status/1690976900682838016?
Το Σαββατοκύριακο ένας πολιτικός από το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού ενέτεινε τη ρητορική χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές ως «αριστερούς εισβολείς» που απαιτούσαν αδικαιολόγητα περισσότερες επιχορηγήσεις και επιδόματα από το κράτος, ενώ η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, διερωτήθηκε γιατί τα μέλη του κοινοβουλίου ήταν πρόθυμα να κάνουν περικοπές στην πρόνοια, αλλά δεν ήταν πρόθυμα πάνε στη διαμαρτυρία και να εξηγήσουν γιατί το έκαναν, πρόσωπο με πρόσωπο.
Η Σάντρα Μπέργκβιστ, υπουργός Νεολαίας της Φινλανδίας, λέει στο Euronews ότι κατανοεί γιατί ανησυχούν οι σπουδαστέςς: «Όταν το πορτοφόλι σου συρρικνώνεται, αντιδράς».
Τρεις εβδομάδες απεργιών ξεκινούν τα συνδικάτα
Η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της με μια υπόσχεση να περιορίσει τον κρατικό δανεισμό και να χαλιναγωγήσει αυτό που θεωρούσαν ως «άσκοπες» δαπάνες της διοίκησης της πρώην πρωθυπουργού, Σάννα Μάριν.
Αλλά η κυβέρνηση Όρπο, ήδη έχει ξεπεράσει το όριο δανεισμού των 10 δισ. ευρώ και πλέον το χρέος ανεβαίνει στον ίδιο ρυθμό με την κυβέρνηση της Μάριν.
«Δεν μιλάμε για έναν προϋπολογισμό λιτότητας, γιατί δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους πιο πλούσιους, όπως μείωση φόρων για άτομα που κερδίζουν περισσότερα από 80.000 ευρώ ετησίως», λέει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Οργάνωσης Φινλανδικών Συνδικάτων SAK, Γιάρκο Ελοράντα.
«Πρόκειται για μια αντίστροφη κυβέρνηση του Ρομπέν των Δασών, παίρνει από τους φτωχούς και δίνει στους πλούσιους, οπότε υπό αυτή την έννοια είναι μόνο ένας προϋπολογισμός λιτότητας για άτομα με χαμηλό εισόδημα».
Στο πλαίσιο των ευρύτερων διαμαρτυριών, το SAK έχει ανακοινώσει τρεις εβδομάδες στοχευμένης απεργίας σε διάφορους τομείς και σε διάφορα μέρη της χώρας. Το συνδικάτο θέλει να δώσει στην κυβέρνηση μια γεύση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν αποσύρει ορισμένες από τις πολιτικές που τα συνδικάτα θεωρούν προβληματικές.
Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η υπουργός Οικονομικών Ρίικα Πούρα , ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Φινλανδών, αρνήθηκε να συναντηθεί με ανώτερους ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο.
«Η κυβέρνηση λέει ότι ακούει, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές συζητήσεις, δεν υπάρχουν πραγματικές διαπραγματεύσεις, απλώς εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές», απαντούν τα συνδικάτα.
Πηγή: Euronews