Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ συναντώνται σήμερα σε ειδική σύνοδο με τον Ουκρανό ομόλογό τους. Όμως αντί να μεταβεί ο Ντμίτρο Κουλέμπα στις Βρυξέλλες ή να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συνεδριάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Συγκαλώ σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο για την πρώτη εκτός ΕΕ συνάντηση και των 27 κρατών μελών. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Μπορέλ σε σχετική του ανάρτηση.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, ο Μπορέλ σημείωσε την δέσμευση των 27 κρατών-μελών και της ΕΕ να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία. Ανέφερε επίσης ότι το συμβούλιο που λαμβάνει χώρα στο Κίεβο δε θα έχει συμπεράσματα και σαφείς αποφάσεις καθώς πρόκειται για άτυπη συνάντηση των 27, ωστόσο θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο και την στήριξη της Ουκρανίας. «Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση εκπροσώπων και των 27 κρατών της ΕΕ εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι «αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία. Πρόκειται για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόσμου». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά εκτός των συνόρων της ΕΕ, αλλά «εντός των μελλοντικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μιλώντας νωρίτερα στην στήλη Playbook του Politico, o Κουλέμπα στάθηκε στο ίδιο θέμα, αναφέροντας ότι το γεγονός ότι αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιείται στην Ουκρανία «είναι ένα μήνυμα από μόνο του», υποστηρίζοντας ότι αποτελέι ζωντανή απόδειξη της σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Το μήνυμα είναι ότι η Ουκρανία γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία πραγματοποιείται καθώς μιλάμε και πραγματοποιούμε αυτές τις συναντήσεις».
Ιστορική σύνοδος
Σημειώνεται ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ποτέ άλλοτε δεν έχει μεταβεί στο Κίεβο μια τόσο μεγάλη ομάδα υψηλόβαθμων ξένων πολιτικών. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί μάλιστα, για λόγους ασφαλείας. Μόνο μετά την άφιξή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών, όπως και η Γαλλίδα Κατρίν Κολονά, ανέβασαν στο Twitter φωτογραφίες του σιδηροδρομικού σταθμού.
Η σύνοδος είναι πιθανό να επικεντρωθεί στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η χώρα είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη από τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, τα 27 κράτη της ΕΕ πρέπει ακόμη να αποφασίσουν ομόφωνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υπάρξει θετική ψήφος εάν η Ουκρανία έχει εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οικονομική στήριξη
Η συνάντηση στο Κίεβο θα επικεντρωθεί επίσης στην οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι σημαντική σε μια περίοδο που η Αμερικανική χρηματοδότηση συναντά εμπόδια, λόγω της δημοσιονομικής διαμάχης Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων.
Ο Μπορέλ είχε προτείνει να αναληφθούν πιο μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επίσης να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα της ΕΕ για την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων.
We are convening a historic meeting of EU Foreign Ministers here in Ukraine, candidate country and future member of the EU.
We are here to express our solidarity and support to the Ukrainian people.https://t.co/zcv6agCcIy
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 2, 2023
Η Ουγγαρία και η λίστα με τους «χορηγούς του πολέμου»
Η σημερινή συνάντηση θα πρέπει επίσης να αποφέρει απτά αποτελέσματα, δήλωσε ο Κουλέμπα στο Politico. Συγκεκριμένα, ανέφερε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη – το μέσο που χρηματοδοτεί την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία όμως μπλοκάρει εδώ και μήνες την αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πάντως στο Κίεβο υπάρχει αισιοδοξία ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε μπλοκάρει τη δόση σε μια προσπάθεια να πιέσει το Κίεβο να βγάλει από τη λίστα των χορηγών του πολέμου μια ουγγρική τράπεζα, όπως αναφέρει το Politico. Ο κατάλογος με τα ονόματα των «διεθνών χορηγών του πολέμου» της Ουκρανίας περιείχε την OTP, η οποία είναι η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ουγγαρίας, η οποία έχει εκατομμύρια πελάτες στη Ρωσία και κατηγορείται ότι αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν στο Playbook ότι το Κίεβο και η Βουδαπέστη επεξεργάζονται μια συμφωνία βάσει της οποίας η τράπεζα θα διαφοροποιήσει ορισμένες από τις δραστηριότητές της και, σε αντάλλαγμα, θα βγει από τη λίστα, γεγονός που με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για την άρση του ουγγρικού βέτο για την δόση της Ουκρανίας.