Skip to main content

Μπάιντεν: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία – Τι δεσμεύτηκε ο Μπορέλ από το Κίεβο

REUTERS/Stringer

Νέες διαβεβαιώσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. για στήριξη στην Ουκρανία

Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν και η περαιτέρω στρατιωτική χρηματοδότηση αποκλείστηκε από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί την ύστατη ώρα η δημοσιονομική παράλυση της χώρας.

Το προσωρινό μέτρο, που εφαρμόστηκε για να αποτραπεί το λεγόμενο shutdown, δεν περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο – μια κορυφαία προτεραιότητα του Λευκού Οίκου.

«Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε τη διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν.

Μπορέλ: Η Ε.Ε. ετοιμάζει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφάλειας

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από το Κίεβο ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και υποσχέθηκε συνεχή υποστήριξη της Ε.Ε.

«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερες δυνατότητες και τις χρειάζεται γρηγορότερα», τόνισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι συζήτησε για τη «συνεχή στρατιωτική βοήθεια της Ε.Ε.» κατά την πρώτη του προσωπική συνάντηση με τον νέο Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Ετοιμάζουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ουμέροφ, νέος υπουργός Άμυνας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για τη «συνεχή υποστήριξη», τονίζοντας ότι η συνάντηση ήταν «ένα σημείο εκκίνησης για μεγάλη συνεργασία».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, οι συζητήσεις για τη στρατιωτική βοήθεια της Ε.Ε. στην Ουκρανία αφορούσαν μεταξύ άλλων «πυροβολικό και πυρομαχικά, αεροπορική άμυνα, μακροπρόθεσμα προγράμματα βοήθειας, όπως στον ηλεκτρονικό πόλεμο, εκπαιδεύσεις και εντοπισμό της αμυντικής βιομηχανίας» στην Ουκρανία.