Συναγερμός έχει σημάνει για την πρωτόγνωρη έξαρση της εγκληματικότητας στη Σουηδία, όπου ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι νέοι, από φτωχογειτονιές, εμπλέκονται σε πόλεμο συμμοριών για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών.
Την Παρασκευή μάλιστα η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα συνδράμει την αστυνομία στην καταπολέμηση της βίας μεταξύ των συμμοριών που προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων μόνο τον Σεπτέμβριο. Πολλά από τα θύματα ήταν άσχετα με τις συμμορίες.
Τα επεισόδια με πυροβολισμούς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη Σουηδία. Βέβαια η σουηδική νομοθεσία απαγορεύει επί του παρόντος την ανάμειξη του στρατού, εκτός από τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων ή πολέμου. Ωστόσο, μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες έχουν επίσημη εντολή να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας των δύο σωμάτων.
«Το κύμα βίας είναι… άνευ προηγουμένου στη Σουηδία, όπως άνευ προηγουμένου είναι και στην Ευρώπη, καμία άλλη χώρα δεν έχει βιώσει κατάσταση όπως αυτή που ζούμε », είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Η συμβολή του στρατού μπορεί να είναι αρκετή για να τερματιστεί αυτό το τρέχον κύμα βίας, αλλά ο καθηγητής Εγκληματολόγος και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Henrik Tham υπογραμμίζει ότι η σουηδική κοινωνία πρέπει να ασχοληθεί με πιο περίπλοκα ζητήματα για να λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.
«Υπήρχε μια απότομη αύξηση από 10 με 40 δολοφονίες ετησίως σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, και στη συνέχεια κλιμακώθηκε πέρυσι σε 60», δήλωσε ο Tham στο CGTN Europe. Και πρόσθεσε: «Οι συγκρούσεις συνήθως προέρχονται από την παράνομη αγορά ναρκωτικών και αυτά τα ναρκωτικά βάζουν τους νέους στην αγορά ναρκωτικών επειδή είναι εύκολο να τους δώσεις απλώς ένα μικρό χρηματικό ποσό για να κάνουν δουλειές».
Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με συμμορίες. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί και πέρα από τις μεγάλες αστικές περιοχές, σε μικρότερες πόλεις, όπου τα βίαια εγκλήματα δεν συνηθιζόταν στο παρελθόν.
Πάντως, οι αρχές εκτιμούν ότι οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων φατριών βρίσκονται εκτός Σουηδίας, σε Τουρκία και Μεξικό. Ο επικεφαλής της μία ομάδας εκτιμάται ότι είναι ένας Τουρκοσουηδός με το προσωνύμιο «κουρδική αλεπού», ο οποίος ζει στην Τουρκία, και ένας Έλληνας που έχει γεννηθεί στη Σουηδία και φέρεται να έχει διαφύγει στο Μεξικό.
Σύμφωνα με την αστυνομία και τους εισαγγελείς το σημαντικό είναι να συλληφθούν οι επικεφαλής που συντονίζουν δολοφονίες, αποδράσεις και λαθρεμπόριο ναρκωτικών από απόσταση για να βάλουν τέλος στην εγκληματικότητα στη Σουηδία.
Διαβάστε ακόμα: