Skip to main content

Ουκρανικό «τελεσίγραφο» στην ΕΕ : Δεν θα γίνουμε μέλος β΄ κατηγορίας

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ υποσχέθηκε να οδηγήσει την Ουκρανία στην ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.

Μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να καταστρώνουν σχέδια για μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων, αλλά η Ουκρανία καθιστά σαφές ότι δεν θέλει να γίνει μέλος δεύτερης κατηγορίας.

Το Κίεβο έχει ως στόχο την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ στο POLITICO, υποσχόμενος να οδηγήσει την Ουκρανία στην ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.

Ενώ οκτώ χώρες έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης ομάδας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που περιμένουν εδώ και χρόνια να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της ενταξιακής διαδικασίας, ο Ουκρανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι ειδική περίπτωση.

«Θέλουμε να γίνουμε πλήρες μέλος, διότι η Ουκρανία είναι σήμερα η μοναδική χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει πληρώσει τόσο μεγάλο τίμημα για τη θέλησή της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία άλλη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό της -πάνω από το 90% των Ουκρανών – που να επιθυμεί τόσο να ενταχθεί στην Ευρώπη».

«Εκπληρώσαμε τους όρους»

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει και τους επτά όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας, μετά από ψήφισμα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Μεταξύ των όρων που έγιναν δεκτοί, περιλαμβανόταν η αναγνώριση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων – μια κίνηση που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως κλάδος ελαίας προς την Ουγγαρία, η οποία έχει διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση των Ούγγρων από το Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αξιολογεί την πρόοδο της Ουκρανίας, πρόκειται να δημοσιοποιήσει τον επόμενο μήνα τις προτάσεις της για την διεύρυνση που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για συζήτηση κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο Σμιχάλ επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί διπλωμάτες ασκούν σκληρή πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Η Ουκρανία, ως μέλος της ΕΕ, δεν θα έφερνε προβλήματα. Αντιθέτως, θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβληματικών ζητημάτων» δήλωσε, παραπέμποντας σε ζητήματα όπως η ενεργειακή ανεξαρτησία, η ασφάλεια, η άμυνα και η οικονομία.

«Συνεισφορά στο Πολωνικό ΑΕΠ»

Ο ίδιος προσπάθησε επίσης να εξομαλύνει τα πνεύματα με την Πολωνία μετά την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα για την Πολωνία έχουν συνεισφέρει στην πολωνική οικονομία το 0,5% του ΑΕΠ. «Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ εμβασμάτων έχουν επίσης κατατεθεί σε Ουκρανούς στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου», είπε.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα λόγια ευγνωμοσύνης προς το πολωνικό έθνος και όλες τις πολωνικές οικογένειες για την υποστήριξη που έδωσαν και παρέχουν στους Ουκρανούς πρόσφυγες» κατέληξε.

naftemporiki.gr