Skip to main content

Ισπανία: Δεύτερη ευκαιρία για τον Φεϊχό να σχηματίσει κυβέρνηση

REUTERS/Susana Vera

Αν αποτύχει θα έχει εντολή σχηματισμού ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο επικεφαλής του Partido Popular (PP), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχει σήμερα ακόμα μια ευκαιρία στο ισπανικό κοινοβούλιο να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να γίνει πρωθυπουργός.

Η τελευταία προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση απέτυχε την Τετάρτη και αναμένεται ότι θα αποτύχει και πάλι σήμερα να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.

Αντίθετα με τον πρώτο γύρο, στον οποίο ήταν απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ο Φεϊχό χρειάζεται τώρα απλή πλειοψηφία.  Όμως κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο με βάση τα κόμματα που αναμένεται ότι θα τον υποστηρίξουν.

Την Τετάρτη, 178 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του και 172 υπέρ του.

«Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα τη λάβω[ την πρωθυπουργία]. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», δήλωσε ο Φεϊχό στους βουλευτές της κάτω βουλής πριν από τη δεύτερη προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός. «Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», πρόθεσε.

Αφού κανένα κόμμα δεν έλαβε αρχικά επαρκή στήριξη από άλλα κόμματα για να σχηματίσει μια πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει, ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ αποφάσισε να επιτραπεί στο νικητή των εκλογών να προσπαθήσει πρώτος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κλειδί οι Καταλανοί

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2018, επιδιώκει μια συμφωνία με τους καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι ζητούν να δοθεί αμνηστία σε όσους συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο Φεϊχό και ο Σάντσεθ έχουν περιθώριο μόνο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλιώς θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Εν τω μεταξύ η πρώην πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, Εσπεράντσα Αγίρε, ζήτησε από τον Φεϊχό να υπερψηφίσει τον Σάντσεθ, ώστε να μην κυβερνήσει με «κομμουνιστές», αυτονομιστές και φιλτρομοκράτες».

«Αν ήμουν ο Φεϊχό, θα του πρόσφερα τις απαραίτητες ψήφους PP, νομίζω ότι υπάρχουν 17, αρκεί να μην κυβερνά με κομμουνιστές, ούτε με αυτονομιστές , ούτε με φιλτρομοκράτες. Σίγουρα θα το έκανα. Είμαι σίγουρη ότι αν το κάνει ο Φεϊχό, και ελπίζω να το κάνει, ο Σάντσεθ θα το απέρριπτε με τη μέγιστη περιφρόνηση, γιατί είναι πεπεισμένος ότι είναι υπέροχο να κυβερνάς με φιλτρομοκράτες, πραξικοπηματίες και κομμουνιστές», δήλωσε σε συνέντευξή της στην Telecinco.

Πηγές: El Pais, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ