Skip to main content

Η Ουκρανία βρίσκει δυτικά εξαρτήματα στα ρωσικά drone- Πρόθυμη για απαγόρευση πωλήσεων η ΕΕ

REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ουκρανικό έγγραφο κάνει λόγο για UAV με δυτική τεχνολογία στο έδαφός της μετά από ρωσικές επιθέσεις.

Μπλόκο στην πώληση ορισμένων εξαρτημάτων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, από όπου το Ιράν και η Ρωσία προμηθεύονται ανταλλακτικά για drones και όπλα με τα οποία πλήττουν ουκρανικές πόλεις, είναι πρόθυμη να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Η προειδοποίηση των Βρυξελλών έρχεται μετά από διαρροή στον Guardian ενός εγγράφου, έκτασης 47 σελίδων, στο οποίο η ουκρανική κυβέρνηση περιγράφει λεπτομερώς τη χρήση δυτικής τεχνολογίας και ζητά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις παραγωγής drone στη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία.

Τι αναφέρει το ουκρανικό έγγραφο

Στο ουκρανικό έγγραφο, που υποβλήθηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της G7 τον Αύγουστο, υποστηρίζεται ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες είχαν πραγματοποιηθεί 600 επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) που περιείχαν δυτική τεχνολογία. Στο έγγραφο αναφέρονται μάλιστα πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η πολωνική θυγατρική μιας βρετανικής πολυεθνικής, που θεωρούνται ως οι αρχικοί κατασκευαστές των συγκεκριμέμων εξαρτημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα τελωνεία, που επικαλείται το έγγραφο, «σχεδόν όλες οι εισαγωγές στο Ιράν προέρχονταν από την Τουρκία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και την Κόστα Ρίκα».

Πώς σχολιάζει η Κομισιόν

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του βρετανικού μέσου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι τα στοιχεία ότι εξαρτήματα προέρχονταν από αυτές τις χώρες έδειξαν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δημιουργούσαν «σημαντική πίεση στους στόχους τους», αλλά χρειάζεται να υπάρξει αυστηρότερη επιβολή από τα κράτη μέλη.

«Αυτό είναι στενή παρακολούθηση των ξένων φορέων που επανεξάγουν αγαθά που είναι υπό το καθεστώς κυρώσεων από την ΕΕ χωρίς τη γνώση του εξαγωγέα για την ΕΕ. Για αυτό το σενάριο, ζητήσαμε την υποστήριξη των αρχών τρίτων χωρών για να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά που εξάγονται από την ΕΕ σε αυτές τις χώρες δεν φθάνουν στη Ρωσία», είπε. «Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις, Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους τρίτων χωρών για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις μας δεν θα παρακαμφθούν».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι αυτή η πρωτοβουλία είχε δείξει κάποια «πρώτα απτά αποτελέσματα» και έχει καταρτιστεί «κατάλογος προτεραιοτήτων στα εμπορεύματα στο πεδίο της μάχης για τα οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν δέουσα επιμέλεια και ποιες τρίτες χώρες δεν πρέπει να εξάγουν στη Ρωσία».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς ή μπορεί απλώς να μην υπάρχει καμία προθυμία να γίνουν πράξη. Εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργήσει, η μόνη επιλογή που απομένει είναι να σταματήσουμε να εξάγουμε σε αυτές τις τρίτες χώρες τα πολύ συγκεκριμένα αγαθά που μας απασχολούν περισσότερο», διευκρίνισε. «Το δέκατο πακέτο κυρώσεων περιελάμβανε για πρώτη φορά επτά ιρανικές οντότητες που χρησιμοποιούν εξαρτήματα της ΕΕ και παρέχουν στη Ρωσία τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed για να επιτεθούν σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Αυτό θα πρέπει να λειτουργεί ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για άλλες εταιρείες και διεθνείς εμπόρους καθώς η παράκαμψη των περιορισμών στις εξαγωγές δεν θα γίνει ανεκτή».