Η δωρεά πυραύλων σοβιετικής εποχής προς την Ουκρανία εγκρίθηκε σήμερα από την βουλγαρική Βουλή, λίγους μήνες μετά την απόφαση της φιλελεύθερης κυβέρνησης να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην εμπόλεμη χώρα, σε μια ακόμη εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη στροφή στην πολιτική της βαλκανικής χώρας, που εμφανιζόταν διστακτική εδώ και καιρό να βοηθήσει το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή.
«Πρόκειται για ελαττωματικούς πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 που η Βουλγαρία δεν μπορεί να τους επισκευάσει, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Χρίστο Γκάντεφ, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων που θα στείλει η Σόφια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ειδικούς, η Ουκρανία θα μπορεί να επιδιορθώσει τους πυραύλους ή να πάρει ανταλλακτικά από αυτούς.
Η Βουλγαρία έχει μεγάλα αποθέματα όπλων και η αμυντική βιομηχανία της χώρας αυξάνει την παραγωγή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σλάβικη και ορθόδοξη χώρα, η Βουλγαρία βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Ρωσία και αρνιόταν επί μήνες να παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πριν αλλάξει στάση τον Ιούνιο, υπό την ηγεσία μιας νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.
Η βαλκανική χώρα αποφάσισε έκτοτε να στείλει περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να παράσχει επίσης πυρομαχικά για φορητά όπλα από αποθέματα της αστυνομίας.
Ωστόσο, η πολιτική τάξη στη Βουλγαρία παραμένει βαθιά διχασμένη απέναντι στο ζήτημα.
Το νομοσχέδιο για την δωρεά των πυραύλων, που είχε κατατεθεί από τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που συγκεντρώνουν 168 έδρες από τις 240 του κοινοβουλίου, πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση. Και η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο έγινε κεκλεισμένων των θυρών, κάτι πρωτοφανές στη χώρα.
«Η απόφαση εγκρίθηκε και η υπόθεση έληξε», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ένας από τους βουλευτές που κατέθεσαν το νομοσχέδιο, ο Ντελιάν Πέεφσκι.
Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο ως «εθνική προδοσία».
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη Βουλή ότι συμπεριφέρονται ως «δωρητές σε ξένους στρατούς» με κίνδυνο να αποδυναμώσουν τις βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP