Η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως υποστήριξε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες και προκλητικές τοποθετήσεις του και θεωρείται το φερέφωνο του Κρεμλίνου, επέκρινε, σε ανάρτησή του στο Telegram, την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της, υπονοώντας ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος για τις παραδόσεις αρμάτων μάχης Abrams και για την πιθανότητα παράδοσης μεγάλης εμβέλειας πυραύλων.
Η δήλωσή του έρχεται αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams έφτασαν στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να παραδώσει στο Κίεβο 31 από τα άρματα μάχης.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι εμπλέκονται στη σύγκρουση στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, παρέχοντας εκπαίδευση στα στρατεύματά της και βοηθώντας τη αποκαλύπτοντας στρατιωτικές πληροφορίες.
«Το ΝΑΤΟ δρα όπως η ναζιστική Γερμανία»
«Φαίνεται ότι η Ρωσία μένει με όλο και λιγότερες επιλογές πέρα από την άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μεντβέντεφ. Το ΝΑΤΟ έχει «μετατραπεί σε ένα ανοιχτά φασιστικό μπλοκ», είπε ο Μεντβέντεφ, κατηγορώντας τη στρατιωτική συμμαχία ότι δρα όπως η ναζιστική Γερμανία και οι δυνάμεις του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «αν και μεγαλύτερη».
«Είμαστε έτοιμοι, αν και το αποτέλεσμα θα επιτευχθεί με πολύ μεγαλύτερο κόστος για την ανθρωπότητα από το 1945», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.
Πώς σχολιάζει το Κίεβο
Σχολιάζοντας ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χερατσένκο, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα». Αυτές οι απειλές αποδεικνύουν ότι «αυτά τα όπλα θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης», έγραψε στο X (πρώην Twitter).
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μεντβέντεφ υπαινίσσεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή παρείχαν βοήθεια στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο του 2022, για παράδειγμα είπε ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους».