Skip to main content

Αυστραλία: Εξιτήριο για επιζώντα «μυστήριου» φονικού γεύματος με μανιτάρια

Φωτ. αρχείου: EPA/GRANT WELLS

Παρέμεινε σχεδόν δύο μήνες στο νοσοκομείο - Τρεις άνθρωποι πέθαναν μετά το γεύμα, στα τέλη Ιουλίου, με την αστυνομία να αποδίδει τον θάνατό τους σε δηλητηριώδη μανιτάρια

Ένας επιζών οικογενειακού γεύματος στην Αυστραλία, κατά το οποίο δηλητηριάστηκαν και έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από σχεδόν δύο μήνες νοσηλείας, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του.

Ο Ίαν Γουίλκινσον νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, αφού κατανάλωσε μοσχαρίσιο κρέας που είχε μαγειρέψει η 48χρονη Έριν Πάτερσον. Τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του κ. Γουίλκινσον, πέθαναν μετά το γεύμα, στα τέλη Ιουλίου, με την αστυνομία να αποδίδει τον θάνατό τους σε δηλητηριώδη μανιτάρια.

Η κ. Πάτερσον, η οποία δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, είπε ότι επρόκειτο για ατύχημα, με την υπόθεσή, ωστόσο, να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον στην Αυστραλία, όπου από ορισμένους έγινε λόγος για «μυστήριο» φονικό γεύμα.

Το χρονικό

Το μοιραίο γεύμα παρατέθηκε στο σπίτι της κ. Πάτερσον στη μικρή πόλη Λεονγκάθα, στην πολιτεία Βικτώρια, στις 29 Ιουλίου. Η κ. Πάτερσον είχε προσκαλέσει τα πρώην πεθερικά της, Γκέιλ και Ντον Πάτερσον, την αδερφή της Γκέιλ, Χέδερ Γουίλκινσον και τον σύζυγο της Χέδερ, Ίαν. Ο εν διαστάσει σύζυγος της κ. Πάτερσον -γιος των Γκέιλ και Ντον Πάτερσον- δεν μπόρεσε να παρευρεθεί την τελευταία στιγμή.

Ώρες μετά το γεύμα, και οι τέσσερις καλεσμένοι παρουσίασαν συμπτώματα σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης. Μέσα σε λίγες μέρες, η 66χρονη Χέδερ, η 70χρονη Γκέιλ και ο 70χρονος Ντον κατέληξαν, ενώ ο 68χρονος Ίαν νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι υποψίες βάρυναν την κ. Πάτερσον, η οποία ήταν καλά στην υγεία της μετά το γεύμα. Η 48χρονη μίλησε για ατύχημα, ενώ σημείωσε ότι νοσηλεύτηκε και η ίδια στις 31 Ιουλίου, λαμβάνοντας ορό και φαρμακευτική αγωγή.

Η κ. Πάτερσον είπε ότι τα μανιτάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του γεύματος ήταν ένα μείγμα από μανιτάρια που αγοράστηκαν σε σούπερ μάρκετ και από αποξηραμένα μανιτάρια που αγοράστηκαν από ασιατικό παντοπωλείο στη Μελβούρνη πριν από αρκετούς μήνες. Ανέφερε επιπλέον ότι παρέδωσε το υπόλοιπο του γεύματος σε τοξικολόγους για εξέταση.

Τα παιδιά της, που δεν ήταν παρόντα στο γεύμα, έφαγαν λίγο από το μοσχαρίσιο κρέας που περίσσεψε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μητέρα τους, τα μανιτάρια δεν τους αρέσουν και αφαιρέθηκαν από το πιάτο.

Στην κατάθεσή της, η 48χρονη παραδέχτηκε επίσης ότι -πάνω στον πανικό της- είπε ψέματα στις αρχές για έναν αποξηραντή τροφίμων που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών. Όπως τόνισε, ο εν διαστάσει σύζυγός της την πίεσε, ρωτώντας την αν είχε δηλητηριάσει τους γονείς του, και πανικοβλήθηκε τόσο πολύ που πέταξε τον αποξηραντή, υπό τον φόβο να μην χάσει την επιμέλεια των παιδιών τους.