Μία μέρα μετά την συνάντηση του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία ζήτησε έκανε την κίνησή της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία ζήτησε από την Βραζιλία να διοργανώσει ένα διμερές φόρουμ διαλόγου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπέβαλε το αίτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Μάουρο Βιέιρα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ζήτησε την επανέναρξη της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για τη Συνεργασία, ένα φόρουμ που ξεκίνησαν οι δύο χώρες το 1997 για να τοποθετούνται για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία, την άμυνα και άλλα θέματα, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου. Η επιτροπή δεν έχει συγκληθεί από το 2015, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην Βραζιλία για την επανέναρξη του φόρουμ.
Οι δύο κυβερνήσεις θα συζητήσουν τις πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή του στη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Βραζιλίας Ζεράλντο Άλκμιν και του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος ηγείται από κοινού της επιτροπής.
Προηγήθηκε η συνάντηση Λούλα και Ζελένσκι την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Κίεβο και Μόσχα επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με έναν ηγέτη που αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση στον πόλεμο της Ουκρανίας, σημειώνει το Bloomberg.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Λούλα προσπάθησε να τοποθετήσει τη Βραζιλία ως μια ουδέτερη χώρα που θα μπορούσε να διατηρήσει δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση ειρηνευτικών συνομιλιών – μια στάση που ο ίδιος και οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι είναι σύμφωνη με την παραδοσιακή προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Βραζιλίας.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις στην Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, δημιουργώντας σκεπτικισμό για τη δηλωμένη ουδετερότητά της.
Η συνάντηση με τον Ζελένσκι, μέρος των προσπαθειών του Ουκρανού να βρει υποστήριξη στην αντεπίθεση του Κιέβου για την απόκρουση της εισβολής της Ρωσίας, ήταν μεταξύ των σημαντικότερων εξελίξεων της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ. Προηγούμενη απόπειρα συνάντησης των δύο, στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία απέτυχε, ενώ μια βιντεοκλήση τον Μάρτιο απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να μειώσει τις εντάσεις.
Παρά την ένταση που είχε δημιουργηθεί, οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από τη συνάντηση έχοντας καλύτερη κατανόηση ο ένας για τις θέσεις του άλλου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο Λούλα και ο Ζελένσκι δεσμεύτηκαν επίσης να διατηρήσουν επαφή στο μέλλον.
Αλλά η Βραζιλία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές. Μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Βιεϊρά δήλωσε ότι ο Λούλα είναι ανοιχτός σε αντίστοιχη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ενδιαφέρεται ο Ρώσος ηγέτης.