Τρεις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις – οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα – έχουν προβεί στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων και έχουν σκάψει νέες σήραγγες στις τοποθεσίες των πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζει αποκλειστικά το CNN, σε μια περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάποια από τις τρεις χώρες προετοιμάζεται για μια επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες, που ελήφθησαν και παρέχονται στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο από αναλυτή ειδικό σε στρατιωτικές μελέτες, απεικονίζουν πρόσφατες επεκτάσεις σε τρεις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών. Η μία έγινε από την Κίνα στην δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ, μία από τη Ρωσία σε ένα αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και μία άλλη στις ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα.
Οι δορυφορικές εικόνες των τελευταίων τριών έως πέντε ετών δείχνουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και βγαίνουν από τις τοποθεσίες, όπως δήλωσε στο CNN ο Τζέφρι Λιούις, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων του Τζέιμς Μάρτιν του Middlebury Institute of International Studies.
«Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να α συνεχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές», είπε. Είναι κάτι που έχει να συμβεί από το 1996, όταν υπεγράφη διεθνής συνθήκη, που απαγόρευσε τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει. Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή τον Φεβρουάριο ότι θα έδινε εντολή για μια πυρηνική δοκιμή, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν πρώτα σε κάτι τέτοιο.
Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Σέντρικ Λέιτον, πρώην αναλυτής πληροφοριών, εξέτασε τις εικόνες των πυρηνικών εγκαταστάσεων των τριών δυνάμεων και κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι και οι τρεις χώρες έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήμα όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, αλλά και στην προετοιμασία των τύπων δραστηριοτήτων που θα απαιτούνταν για μια δοκιμή» ανέφερε.
Οι επεκτάσεις κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν μία κούρσα εκσυγχρονισμού της υποδομής δοκιμών πυρηνικών όπλων σε μια εποχή βαθιάς δυσπισ
τίας μεταξύ της Ουάσιγκτον από τη μία και Μόσχας – Πεκίνου από την άλλη.
Οι πυρηνικές απειλές και το Doomsday Clock
Η ομάδα πυρηνικής παρακολούθησης, Bulletin of the Atomic Scientists, έθεσε νωρίτερα φέτος το εμβληματικό ρολόι Doomsday – ένα μέτρο του πόσο κοντά είναι ο κόσμος στην αυτοκαταστροφή – στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, το πιο επισφαλές σημείο του ρολογιού από τη δημιουργία του το 1947.
«Οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης –από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό– είναι ένας τρομερός κίνδυνος. Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή», ανέφερε η ομάδα. Με άλλα λόγια, το Doomsday Clock σήμερα σηματοδοτεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το τέλος της ανθρωπότητας από το 1953, όταν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγαν δραματικές δοκιμές πυρηνικών όπλων στο έδαφος.
Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση προς τις βασικές χώρες να επικυρώσουν τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα πειράματα τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς
«Φέτος, αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας και διχασμού», είπε ο Γκουτέρες. «Σε μια εποχή που σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο – και οι χώρες εργάζονται για να βελτιώσουν την ακρίβεια, την εμβέλεια και την καταστροφική τους δύναμη – αυτή είναι μια συνταγή εξόντωσης» προειδοποίησε.