Skip to main content

Ιράν: Παρουσίασε νέο drone «με το μεγαλύτερο βεληνεκές»

Φωτ. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρουσιάστηκαν έφεραν τις ονομασίες Μουχατζίρ, Σαχίντ και Αράς.

Ένα νέο drone, «με το μεγαλύτερο βεληνεκές στον κόσμο», παρουσίασε το Ιράν, σε παρέλαση για την επέτειο του τέλους του πολέμου με το Ιράκ.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα παρουσιάστηκαν βαλλιστικοί και υπερηχητικοί πύραυλοι.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρουσιάστηκαν έφεραν τις ονομασίες Μουχατζίρ, Σαχίντ και Αράς, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως κατασκεύασε ένα προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Μουχατζίρ-10 με αυξημένο βεληνεκές και μεγαλυτερη διάρκεια πτήσης, καθώς και ικανά να φέρουν μεγαλύτερο φορτίο.

Έχει επιχειρησιακό βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να πετάει συνεχώς μέχρι και 24 ώρες, είχαν αναφέρει τότε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως μπορεί να φέρει φορτίο 300 κιλών, το διπλάσιο απ’ ό,τι το drone Μουχατζίρ-6.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι παρέχει στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μουχατζίρ-6, μεταξύ των drones τα οποία της προμηθεύει για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Η Τεχεράνη το αρνείται.

Ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ ξέσπασε στις 22 Σεπτεμβρίου 1980, όταν οι δυνάμεις του τότε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εισέβαλαν στο Ιράν. Η σύγκρουση, η οποία ήταν καταστροφική για την οικονομία και άφησε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο νεκρούς, πήρε τέλος τον Αύγουστο του 1988.