Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε σήμερα στην Κίνα για μια διμερή σύνοδο κορυφής. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και η πρώτη του από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία πριν από 12 χρόνια.
Η προηγούμενη επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα είχε πραγματοποιηθεί το 2004 και ήταν η πρώτη ενός Σύρου ηγέτη στη χώρα μετά την έναρξη των διμερών διπλωματικών σχέσεων το 1956.
Το ταξίδι έρχεται καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει την διπλωματική του επιρροή στη Μέση Ανατολή και ο Άσαντ κάνει περαιτέρω βήματα για να τερματίσει τη διπλωματική απομόνωση στην οποία είχε εγκλωβιστεί για πάνω από μια δεκαετία εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση. Η κυβέρνηση Άσαντ κατάφερε μέσα στο 2023 να πετύχει τη διπλωματική της προσέγγιση με πολλές αραβικές χώρες.
Το καθεστώς του έχει ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν των 2/3 της χώρας με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, όμως ο Άσαντ παραμένει παρίας στη Δύση και σπανίως πραγματοποιεί επισκέψεις στο εξωτερικό.
Για καιρό υπήρχε η εκτίμηση ότι θα αναζητήσει την στήριξη της Κίνας για την πολυδάπανη προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας του μετά τον πόλεμο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά την συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα είναι μεταξύ των συμμάχων του Άσαντ και τον έχει στηρίξει κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτιμώντας επανειλημμένα να απέχει από τις ψηφοφορίες αποφάσεων που καταδικάζουν το συριακό καθεστώς. Βέβαια το Πεκίνο φαίνεται να διστάζει να επενδύσει στη χώρα, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί σημαντικές κυθώσεις από τις δυτικές χώρες.
Παράλληλα η Συρία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση που τις τελευταίες εβδομάδες πυροδότησε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ στην πόλη Σουέιντα.
Ο Σύρος πρόεδρος θα παραστεί το Σάββατο στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων στην Χανγκζού, όπου ο Κινέζος πρόεδροςθα συναντηθεί και με άλλους ξένους ηγέτες. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη διπλωματική απομόνωση» της Συρίας, σχολίασε από τη Δαμασκό ο πολιτικός επιστήμονας Οσάμα Ντανούρα.
Το να σταθεί δίπλα στον πρόεδρο της Κίνας σε μια περιφερειακή συγκέντρωση θα ενισχύσει περαιτέρω τη νομιμότητα στην εκστρατεία της Συρίας να επιστρέψει σιγά σιγά στην παγκόσμια σκηνή, μετά την ένταξή της στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road το 2022 και την εκ νέου συμμετοχή της στον ισχυρό Αραβικό Σύνδεσμο τον Μάιο.
«Ο Άσαντ σκοπεύει να προσφέρει μια κάποια διεθνή νομιμοποίηση στο καθεστώς του και να δώσει την εικόνα της άμεσης στήριξης της Κίνας στην ανοικοδόμηση της Συρίας», σημείωσε η Λίνα Χάτιμπ διευθύντρια του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο ινστιτούτο SOAS στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η χρονική στιγμή είναι ακόμη πιο σημαντική μετά τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Σουέιντα, στη δυτική Συρία, με αίτημα την αποχώρηση του Άσαντ. Συνομιλώντας με χώρες όπως η Συρία, την οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να απομονώσουν, «η Κίνα σπάει τα δυτικά ταμπού», πρόσθεσε ο Ντανούρα.
Με πληροφορίες από FT, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ