Skip to main content

Ιράν: Νόμος για βαρύτερες κυρώσεις σε γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα

Φωτ. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Οι βουλευτές του Ιράν «ενέκριναν την εφαρμογή του νομοσχεδίου περί 'του χιτζάμπ και της αγνότητας' για δοκιμαστική περίοδο τριών ετών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA

Την επιβολή βαρύτερων κυρώσεων εις βάρος των γυναικών που δεν φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του Ιράν «ενέκριναν την εφαρμογή του νομοσχεδίου περί ‘του χιτζάμπ και της αγνότητας’ για δοκιμαστική περίοδο τριών ετών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νομοσχέδιο αυξάνει τις ποινές για τις γυναίκες που διώκονται για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα. Προβλέπει επίσης οικονομικές κυρώσεις για «προώθηση της γυμνότητας» ή για «χλευασμό του χιτζάμπ» στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης, καθώς και πρόστιμα και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων των οποίων οι εργαζόμενες δεν φορούν μαντίλα.

«Κάθε πρόσωπο που» διαπράττει το αδίκημα «να μη φορά μαντίλα ή να φορά ανάρμοστα ρούχα σε συνεργασία με κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις ή οργανισμούς ξένους ή εχθρικούς» προς την Ισλαμική Δημοκρατία «ή με οργανωμένο τρόπο, θα καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης τετάρτου βαθμού», δηλαδή από 5 ως 10 χρόνια, αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Το κείμενο του νομοσχεδίου υιοθετήθηκε τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη επέτειο του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή φέρεται να είχε παραβιάσει τον ενδυματολογικό κώδικα. Ο θάνατός της είχε προκαλέσει μαζικές συγκεντρώσεις.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τους τελευταίους μήνες τη στάση της έναντι του αυξανόμενου αριθμού των γυναικών που βγαίνουν χωρίς τη μαντίλα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.