Στη Νέα Υόρκη έχει φτάσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να μιλήσει για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν όλα τα λόγια μας, όλα τα μηνύματά μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Staten Island, όπου νοσηλεύονται Ουκρανοί στρατιώτες.
«Η Ουκρανία θα παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ για το πώς να ενισχύσουμε την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και να βελτιώσουμε την ικανότητα του ΟΗΕ να αποτρέπει και να σταματά μια επίθεση», επεσήμανε ο ίδιος στην πλατφόρμα X.
Στην ομιλία του σήμερα, ο Ζελένσκι αναμένεται να ζητήσει από τον κόσμο και την Ουάσιγκτον συνεχή βοήθεια στην απόκρουση της εισβολής της Ρωσίας, σχεδόν 19 μήνες μετά τον πόλεμο.
Το 2022, ο Ζελένσκι είχε στείλει μια προηχογραφημένη ομιλία στον ΟΗΕ στην οποία είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να επιστρέψουμε την ουκρανική σημαία σε ολόκληρη την επικράτειά μας. Μπορούμε να το κάνουμε με τη δύναμη των όπλων, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο».
Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει επίσης σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία την Τετάρτη, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα παρέμενε στο τραπέζι του 15μελούς σώματος εφόσον μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. «Και αν στα Ηνωμένα Έθνη υπάρχει ακόμα χώρος για Ρώσους τρομοκράτες, η ερώτηση δεν είναι για εμένα νομίζω, είναι μια ερώτηση για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών», έχει σχολιάσει. Ερωτηθείς αν θα έμενε στο δωμάτιο για να ακούσει τον Λαβρόφ, ο Ζελένσκι απάντησε: «Δεν ξέρω πώς θα είναι, πραγματικά».
Την Τετάρτη θα συναντηθεί επίσης στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο της βραζιλιάνικης προεδρίας. Οι δύο τους δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, αν και πραγματοποίησαν μια βιντεοκλήση τον Μάρτιο, λίγες μέρες μετά την στήριξη της Βραζιλίας στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε ειρήνη και απαιτούσε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Λούλα αφού οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα νωρίτερα αυτό το έτος.
Αντίθετα με πολλές δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία δεν επέβαλε ποτέ κυρώσεις στη Ρωσία ούτε δέχθηκε να προσφέρει όπλα και εξοπλισμό στο Κίεβο. Προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβήτρια, όπως η Κίνα και η Ινδονησία. Έτσι ο Λούλα έχει υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά τον Μάιο δήλωσε ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο ευθύνονται για τη σύγκρουση, προκαλώντας αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη που υποστηρίζουν την ουκρανική αντίσταση στην ρωσική εισβολή.
Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της Βραζιλίας είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν έτοιμοι για ειρήνη.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να επιδιώξει να πείσει τον Λούλα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί εμπόδιο για την πρόοδο των φτωχών του κόσμου και ότι η μοίρα της Ουκρανίας είναι νόμιμη υπόθεση για τον κόσμο, όχι μόνο για την Ευρώπη.
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υποδεχθεί τον Ζελένσκι την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο και ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται να συναντήσει ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο πολιτικά κόμματα ενώ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συναντήσει τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ζελένσκι έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει επίσης να συναντήσει στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς αξιωματούχους.