Παρατείνει η Ιταλία το χρονικό όριο κράτησης παράνομων μεταναστών στη χώρα και είπε ότι σχεδιάζει να χτίσει νέες εγκαταστάσεις υποδοχής για αυτούς, καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.
Νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα θα επιτρέψουν στη Ρώμη να κρατά όσους πρόκειται να σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους για έως και 18 μήνες, το μέγιστο επιτρεπόμενο από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Περισσότεροι από 106.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με βάρκα αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, υπερδιπλάσιοι από τις 53.000 αφίξεις που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Στη δε Λαμπεντούζα, που βρίσκεται περίπου 70 μίλια από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, έφτασαν 8.300 μέσα σε 3 ημέρες, περισσότεροι κι από τους κατοίκους του νησιού.
«Πρόκειται για τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να μπορούν να γίνουν οι πρέποντες έλεγχοι αλλά και για να επαναπατρίζονται όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.
«Θα δώσουμε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει, όσο συντομότερα γίνεται, τις αναγκαίες κλειστές δομές. Το αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ότι οι θέσεις στις δομές αυτές, είναι ελάχιστες. Τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, με ευκολία σε ό,τι αφορά τους αναγκαίους ελέγχους, χωρίς να υπάρξουν νέα προβλήματα για τις διάφορες πόλεις της χώρας μας», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο τη Λαμπεντούζα, το hotspot στις περιοδικές μεταναστευτικές κρίσεις της Ευρώπης.
«Όχι» του Παρισιού στην υποδοχή μεταναστών από τη Λαμπεντούζα
Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την τελευταία έκρηξη πρόβλημα πανευρωπαϊκό και δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει σε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τη διαχείριση της εισροής και μεταφοράς μεταναστών, καθώς και την αναχαίτιση των διακινητών με την ενίσχυση της εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης.
Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θέλει να ανακόψει τη ροή των μεταναστών ζητώντας τη βοήθεια άλλων χωρών της ΕΕ καθώς και των χωρών της Βόρειας Αφρικής που χρησιμεύουν ως σημεία αναχώρησης.