Συνολικά σε 3.800 ανέρχονται σήμερα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Από την περασμένη νύχτα έφτασαν στο νησί άλλα εννέα πλεούμενα με περίπου 400 επιβαίνοντες.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα σχεδόν 10.00 άνθρωποι, που διέσχισαν την κεντρική Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη:
- 5.000 άνθρωποι αποβιβάσθηκαν την Τρίτη στις ιταλικές ακτές, σχεδόν αποκλειστικά στην Λαμπεντούζα, και
- περί τους 3.000 την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.
Σημειώνεται ότι η Λαμπεντούζα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 150 χιλιομέτρων από τις ακτές της Τυνησίας και αποτελεί ένα από τους πρώτους σταθμούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο.
Οι αυξημένες ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες αποδίδονται στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Ματέο Βίλα, του κέντρου ISPI, ο αριθμός των αφίξεων μέσα σε διάστημα 48 ωρών αποτελεί «απόλυτο ρεκόρ».
Ο αριθμός των αφίξεων δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στο ιταλικό νησί καθώς το κέντρο υποδοχής, που έχει κατασκευασθεί για να στεγάσει λιγότερα από 400 άτομα, είχε κατακλυσθεί.
Η κοινότητα της Λαμπεντούζα κήρυξε μάλιστα κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ ένταση επικράτησε την Τετάρτη στο κέντρο διανομής τροφίμων από τον Ερυθρό Σταυρό.
Επιχείρηση μεταφοράς στη Σικελία
Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των ιταλικών αρχών για την μεταφορά των αφιχθέντων προς την Σικελία, με πλοία που ναύλωσε η ιταλική κυβέρνηση, και από εκεί σε κέντρα παραμονής που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομαρχίας του Ακράγαντα, μέχρι σήμερα το βράδυ είναι πιθανό να έχουν μεταφερθεί στην Σικελία περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι. Συνολικά στην Σικελία, όπου λειτουργούν μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής, πρόκειται να μεταφερθούν περί τα 5.000 άτομα.
Το νερό και το φαγητό μοιράζονται, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. Παράλληλα, για την διαχείριση της όλης κατάστασης έχουν κινητοποιηθεί άνδρες και γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας.
Η κρισιμότερη φάση συνεχίζει να είναι εκείνη της διανομής του φαγητού, με εκνευρισμό και εντάσεις εξαιτίας και της μακράς αναμονής κάτω από τον ήλιο. «Μας έχει μείνει μια μόνον ελπίδα: να μην μας αφήσουν μόνους. Δώσαμε μαθήματα ανθρωπιάς και σε όλο τον κόσμο, αλλά τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές απαιτούν μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου», δήλωσε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο.
2.000 νεκροί στην θάλασσα
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 2.000 έχασαν φέτος την ζωή τους στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην βόρεια Αφρική, την Μάλτα και την Ιταλία.
Το τελευταίο θύμα ήταν ένα μωρό πέντε μηνών. Επεσε την Τετάρτη το πρωί στην θάλασσα κατά την διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ανοικτά της Λαμπεντούζα.
Χθες το βράδυ, πολλοί κάτοικοι του ιταλικού νησιού πήραν μέρος σε λιτανεία στη μνήμη του μωρού που έχασε την ζωή του από πνιγμό όταν γλίστρησε από τα χέρια της μητέρας του, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.
Εδώ και χρόνια, το κέντρο υποδοχής του νησιού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ροές. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν έλλειψη νερού, τροφίμων και ιατρικής φροντίδας.
Η Ιταλία κατηγορεί τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν κινητοποιούνται επαρκώς για να την βοηθήσουν να διαχειρισθεί τις μεταναστευτικές ροές.
Η Γερμανία γνωστοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα δέχεται πλέον μετανάστες από την Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με την Ιταλία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ