Skip to main content

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας μετακόμισε στη Ρωσία – Μετέφερε τα πόνι της με στρατιωτικό αεροπλάνο

Φωτ. EPA/ ROLAND SCHLAGER/ POOL

Η Κάριν Κνάισλ δήλωσε ότι μετακομίζει στη Ρωσία για να ηγηθεί ενός think-tank που δημιούργησε με το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης

H πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία μαγνήτισε την προσοχή το 2018 όταν χόρεψε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον γάμο της, μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη – μαζί με τα πόνι της, τα οποία μεταφέρθηκαν με ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Το 2018, η Κνάισλ, τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, έγινε πρωτοσέλιδο όταν κάλεσε τον Πούτιν στον γάμο της. Βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής, καθώς μόλις λίγους μήνες πριν, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. –όχι όμως και Αυστρία- απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, ως απάντηση στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας.

Η 58χρονη, η οποία θεωρείται σύμφωνα με τον Guardian εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα της, βρέθηκε εκτός κυβέρνησης τον επόμενο χρόνο. Μετακόμισε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2020 και άρχισε να αρθρογραφεί για το Russia Today.

Σε ανάρτησή της στο Telegram την Τετάρτη, εξέφρασε την έκπληξή της που η μετακόμισή της στη Ρωσία έγινε «πολιτικό» ζήτημα και είπε ότι μετέφερε «τα βιβλία, τα ρούχα και τα πόνι της από τη Μασσαλία στη Βηρυτό μέσω της DHL» τον Ιούνιο του 2022, αφού «εξορίστηκε» από τη Γαλλία.

Ωστόσο, ο Λίβανος ήταν μόνο μια προσωρινή λύση, πρόσθεσε. Η Κνάισλ ταξίδευε κάθε έξι εβδομάδες για δουλειά στη Ρωσία, όπου τώρα δημιουργεί ένα think-tank.

Όπως ανέφερε, λόγω των κυρώσεων, δεν υπήρχε τρόπος να μεταφέρει τα πράγματά της στη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, τα δύο πόνι της Κνάισλ μεταφέρθηκαν στην Αγία Πετρούπολη με στρατιωτικό αεροσκάφος από ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής ερευνητικής ιστοσελίδας The Insider.

Το 2021, η Κνάισλ εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Παραιτήθηκε τον Μάιο του 2022 αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που απειλούσε με κυρώσεις τους Ευρωπαίους που εξακολουθούν να είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων μεγάλων ρωσικών εταιρειών.