Ένας Ρώσος πιλότος επιχείρησε να καταρρίψει κατασκοπευτικό αεροσκάφος της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) τον Σεπτέμβριο του 2022, εκτιμώντας ότι είχε λάβει σχετική άδεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο πιλότος εκτόξευσε δύο πυραύλους. Η Ρωσία είχε ισχυριστεί τότε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από «τεχνική δυσλειτουργία».
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) αποδέχτηκε δημοσίως τις ρωσικές εξηγήσεις. Ωστόσο, τρεις στρατιωτικές πηγές της Δύσης, τις οποίες επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι από ρωσικές επικοινωνίες προκύπτει μια πολύ διαφορετική εκδοχή.
Το αεροπλάνο της RAF -με έως και 30 άτομα πλήρωμα- πραγματοποιούσε πτήση επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, όταν βρέθηκε κοντά σε δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU-27.
Από τις επικοινωνίες προκύπτει ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους νόμιζε ότι του είχε δοθεί άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος, έπειτα από μια διφορούμενη εντολή. Ωστόσο, ο δεύτερος Ρώσος πιλότος δεν προχώρησε σε ρίψη πυραύλου και μάλιστα διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον άλλο πιλότο.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε ότι «πρόθεσή μας ήταν πάντα να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, να αποφύγουμε την περιττή κλιμάκωση και να ενημερώσουμε το κοινό και τη διεθνή κοινότητα».
Τι πραγματικά συνέβη
Καθώς τα δύο ρωσικά SU-27 πλησίαζαν το κατασκοπευτικό αεροπλάνο της RAF, ο Ρώσος ελεγκτής του επίγειου σταθμού τους επικοινώνησε μαζί τους. Πηγές που επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι η εντολή που δόθηκε μπορούσε να ερμηνευτεί ως «έχεις τον στόχο». Ένας εκ των πιλότων εξέλαβε την αναφορά ως εντολή να ανοίξει πυρ.
Ο Ρώσος πιλότος εκτόξευσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος, ο οποίος ωστόσο αστόχησε, σύμφωνα με το BBC, ενώ ακολούθως ξέσπασε καυγάς μεταξύ των δύο Ρώσων πιλότων, καθώς ο χειριστής του δεύτερου SU-27 δεν πίστευε ότι τους είχε δοθεί εντολή να ανοίξουν πυρ.
Ωστόσο, ο πρώτος πιλότος επιχείρησε να εκτοξεύσει ακόμη έναν πύραυλο, ο οποίος όμως απλώς έπεσε από το μαχητικό – κάτι που υποδηλώνει είτε δυσλειτουργία, είτε ματαίωση της εκτόξευσης την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το BBC.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό είχε συμβεί – έπειτα από τις εξηγήσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία».
Σε δήλωσή τους στους βουλευτές στις 20 Οκτωβρίου, ο τότε υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας μίλησε για «δυνητικά επικίνδυνη εμπλοκή». Ωστόσο, αποδέχτηκε τις ρωσικές εξηγήσεις, λέγοντας: «Δεν θεωρούμε ότι αυτό το περιστατικό αποτελεί σκόπιμη κλιμάκωση εκ μέρους των Ρώσων και η ανάλυσή μας συμφωνεί ότι οφειλόταν σε δυσλειτουργία».
Ωστόσο, σε αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, γινόταν λόγος για «παραλίγο κατάρριψη». «Το περιστατικό ήταν πολύ πιο σοβαρό και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», ανέφεραν οι New York Times. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλούνται οι ΝΥΤ, ο Ρώσος πιλότος είχε παρερμηνεύσει μια εντολή από το έδαφος.